Operațiuni de securitate fără precedent la EURO 2016
Organizatorii turneului final Euro 2016 au alocat un buget de 17 milioane de euro, pentru planul de securitatea fără precedent de la Euro 2016.
Articol de Cătălin Cîrnu, 08 Iunie 2016, 09:15
Sena este atracția principală în Paris, în aceste zile în care toți turiștii țin să imortalizeze imaginile cu apele umflate ale râului.
Fanii sunt răzleți, iar zonele special amenajate sunt asigurate de forțe de ordine prezente în număr mare în oraș.
Teama unor posibile atentate i-a determinat pe organizatori să fie extrem de precauți, la intrarea în obiective turistice sau pe Stade de France, fiind efectuate controale corporale.
Poliţiştii francezi le-au solicitat organizatorilor Euro 2016 închiderea Fan Zone-urilor de la Paris în timpul celor 12 meciuri care vor avea loc pe cele două arene din capitala Franţei şi împrejurimi, Parc des Princes şi Stade de France.
Fan Zone-urile din Paris vor fi amenajate lângă celebrul Turn Eiffel. Ele vor oferi posibilitatea suporterilor fără bilet de a urmări partidele de la turneul final pe ecrane uriaşe.
Primul ministru al Franţei, Manuel Valls, e decis însă ca zonele fanilor din toate cele zece oraşe care vor găzdui meciuri la Euro să nu aibă de suferit, în ciuda ameninţărilor teroriste.
Organizatorii turneului final Euro 2016 au alocat un buget de 17 milioane de euro, pentru planul de securitatea fără precedent de la Euro 2016.
La fiecare partidă vor fi 900 de agenți privați de securitate, dintr-un dispozitiv total de 10.000 de oameni.
Acestora li se vor adăuga forțele puse la dispoziție de guvernul francez: polițiști, jandarmi și militari.
Ultimele retușuri pe Stade de France
În așteptarea meciului de deschidere dintre echipa țării gazdă și România, Stade de France e înțesat de muncitori.
Cu doar doua zile rămase până la fluirerul de start al maghiarului Victor Kassai, organizatorii încearcă să rezolve pe ultima sută de metri toate detaliile legate de festivitatea de deschidere, după o rețetă cunoscută nouă.
FOTO: Cătălin Cîrnu.
Muncitorii și voluntarii aplică bannerele multicolore cu însemnele Euro 2016, iar subsolurile arenei construite în 1998 sunt ”albite” cu o mână de vopsea lavabilă.
Din cauza ploilor abundente, culoarele de trecere au fost ”reconstruite” cu ajutorul paleților din lemn, iar pentru spectacolul de deschidere va avea loc o repetiție în cursul zilei de joi.
Forfota continuă în măruntaiele arenei, dar gazonul se prezintă în condiții excelente.
Jurnaliștii francezi ne-au reamintit de starea câmpului de joc la inaugurarea Arenei Naționale din București, în septembrie 2011, când România și Franța încheiau la egalitate, scor 0-0, pe un gazon ce i-a pus la grea încercare pe fotbaliști.
FOTO: Cătălin Cîrnu.