AEP: Competitorii electorali nu pot beneficia de cheltuieli suportate de terți
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că este interzisă orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral.

Articol de Cătălin Purcaru, 04 Aprilie 2025, 18:19
În perioada campaniei electorale care a început vineri pentru alegerile prezidențiale de luna viitoare, cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică și de propagandă electorală pot fi suportate exclusiv de beneficiarii acestora, respectiv de candidați, atrage atenția Autoritatea Electorală Permanentă. AEP subliniază importanța respectării principiilor finanțării campaniilor electorale, cu privire la transparența veniturilor, esența veniturilor și cheltuielilor pentru integritatea competiției și egalitatea de șanse.
Reporter: Este interzisă orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor electoral, indiferent de mediul de distribuire, fapta fiind sancționată cu amendă de la 10.000 la 25.000 de lei.
Totodată, contravaloarea sumelor care au constituit obiectul contravenției se confiscă și se varsă la bugetul de stat.
În perioada campaniei electorale, toate tipurile de materiale de propagandă electorală, indiferent de mediul de distribuire, trebuie să respecte legislația cu privire la marcarea și etichetarea acestora.
În vederea transparentizării veniturilor și cheltuielilor electorale, AEP va publica săptămânal, în fiecare zi de vineri, pe site-ul finantarepartide.ro, contribuțiile și cheltuielile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali.
Respectarea legislației privind veniturile și cheltuielile partidelor politice, ale alianțelor electorale și ale candidaților independenți, precum și legalitatea finanțării campaniilor electorale este verificată de către Departamentul de control din cadrul Autorității Electorale Permanente.
Pe site-ul Autorității Electorale Permanente - roaep.ro - este disponibil și un ghid care să îi ajute pe alegători să identifice și să evite răspândirea știrilor false, mai ales în mediul online.