Cazul "Alexandra", cercetat de mai multe instituții ale statului
La Casa de tip familial "Alexandra" din Slobozia au fost găsiți copii imobilizați. Copiii au afecțiuni neuropsihice grave.

Articol de Clementina Tudor, 04 Aprilie 2025, 18:24
Cazul de la Casa de tip familial "Alexandra" din Slobozia, unde au fost găsiți copii imobilizați, este cercetat de mai multe instituții ale statului. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului din Ialomița au organizat o zi a porților deschise, în cadrul căreia au prezentat situația. Cu detalii, corespondenta Radio România Actualităţi, Clementina Tudor.
Reporter: În Căsuța de tip familial "Alexandra" din Slobozia sunt îngrijiți 16 copii cu afecțiuni neuropsihice grave, dintre care patru cu manifestări de automutilare. Însă măsura imobilizării a fost luată fără a exista o decizie în acest sens, precizează directorul adjunct Nicolae Badea.
Nicolae Badea: Au găsit de cuviință, la un anumit moment de vârf, să imobilizeze brațul unui copil pentru a nu îşi produce agresiune. Nu este legal, contenționarea este doar pentru unități spitalicești, sub dispoziția și observația medicului.
Intențiile personalului au fost de protejare, susține și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, Paul Marcu.
Paul Marcu: Singura, să zicem, circumstanță atenuantă așa e că nu au făcut-o pentru a-l pedepsi pe copil sau ceva, au făcut-o pentru a nu se automutila.
Conform normelor, acești copii trebuie să aibă fiecare câte un asistent, însă deficitul de personal este foarte mare, mai precizează directorul Paul Marcu.
Paul Marcu: La nivelul Direcției avem cam o sută de posturi vacante. Am făcut concurs, nu a venit la nivel de direcție ca să participe la concurs. La un centru e foarte greu.
În privința declarațiilor angajatei centrului, care a încercat să intimideze inspectorii veniți în control de la București, măsurile vor fi luate în Comisia de disciplină, după cum spune secretarul general al județului, Adrian Ionescu.
Din cei 16 copii din Căsuța de tip familial "Alexandra", doar cinci au autonomie și pot mânca singuri, ceilalți fiind hrăniți pe rând de personalul existent, care într-o tură de zi numără cinci salariați.