Anand redevine pretendent la titlul mondial la șah
Deși mai e o rundă din turneul candidaților, deja se știe că în toamnă meciul pentru titlul mondial se va disputa din nou între Magnus Carlsen și Viswanathan Anand.
Articol de Ionuţ Iamandi, 29 Martie 2014, 20:18
Câștigătorul turneului candidaților la șah de la Khanty-Mansiysk (Rusia) se știe cu o rundă înainte de final. Este indianul Viswanathan Anand, care are opt puncte, cu 1,5 puncte mai mult decât următorii clasați. Astfel, chiar dacă mâine, în ultima rundă, Anand pierde, el nu va mai putea fi ajuns de ceilalți jucători.
În acest fel, Anand redevine pretendent la titlul mondial la șah pe care l-a pierdut în noiembrie 2013 în fața norvegianului Magnus Carlsen.
Anand nu a pornit ca favorit în turneul din Rusia, la care au participat opt jucători. Cu toate acestea, el nu a pierdut până acum la Khanty-Mansiysk nicio partidă, a câștigat trei iar restul au fost remize.
În grila de start, Anand ocupa locul patru, iar rezultatele sale sportive din ultima vreme au fost modeste față de cele de acum câțiva ani.--fb1 În același timp, Anand este cel mai vârstnic candidat: are 44 de ani, dublu față de alt jucător din turneu, Serghei Karjakin, care la rândul lui e cu doar câteva luni mai mic decât Carlsen.
Anand reeditează astfel performanța pe care a mai realizat-o și acum aproape 20 de ani, în 1995, când a devenit pentru prima oară pretendent la titlul mondial. Atunci, în primul său meci cu miza supremă în șah, el a fost înfrânt de Garry Kasparov.
Anand a devenit probabil cel mai important jucător de șah de la începutul mileniului. El este cel care a unificat titlurile de campion mondial - existând până în 2007 o versiune oficială, a federației internaționale de șah, dar și una paralelă a titlului. Și-a apărat titlul obținut în 2007 de trei ori: în 2008 în fața rusului Vladimit Kramnik, în 2010 în fața bulgarului Veselin Topalov și în 2012 în fața lui Boris Gelfand (Israel). De asemenea, despre Anand se spune că a câștigat sau și-a păstrat titlurile de campion mondial în toate tipurile posibile de organizare a concursurilor de șah: meciuri directe, meciuri eliminatorii sau turnee tur-retur.