Șahul în școli "a intrat în zugzwang"
Autoritățile au decis ca șahul în școală să fie predat doar de profesori, numai că în unele județe sunt foarte puțini profesori care știu șah.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Septembrie 2014, 11:15
La nivelul judeţului Galaţi au fost selectate 20 de şcoli, zece din mediul urban şi zece din mediul rural, în care să fie predat șahul ca materie opțională.
Potrivit inspectorului şcolar Emilian Pătru, pentru cele 20 de şcoli din judeţul Galaţi există șase profesori specializaţi în predarea şahului.
În rest, spune el, cursurile de şah ar urma să fie predate de profesori care ştiu să joace şah la nivel de amator.
Un ordin al ministrului Educaţiei recomanda ca profesorii să ia cursuri de iniţiare în şah de la instructorii de şah, după care dascălii să predea, la rândul lor, copiilor, şahul.
Decizia este criticată de specialiştii în şah care spun că un curs de iniţiere de 2-3 săptămâni nu poate forma un profesor de şah care să predea, la rândul lui, această materie, care se învaţă în ani de zile.
Totuşi, nici măcar astfel de cursuri de specializare a profesorilor nu s-au organizat în vară, la Galaţi, astfel încât profesorii să fie măcar formal în măsura să predea şahul de pe 15 septembrie.
Deşi la nivelul fiecărui judeţ există suficienţi instructori de şah, care activează la cluburile de profil, ei nu pot preda şahul în şcoli pentru că nu deţin certificate psiho-pedagogice.
Așa că șahul în școală pare acum ajuns într-o poziție de zugzwang - o expresie a șahistilor care descrie situația în care jucătorii nu mai au la dispoziție mutări bune, și orice ar muta ar intra într-o poziție mai rea.
Șah pe filiera UE
Conform unui ordin al ministrului Educaţiei, de la 15 septembrie, în şcolile din România, la clasele I şi II, se poate preda şahul, ca materie opţională, predarea șahului în școli fiind o recomandare a UE încă din 2012.
În baza unui protocol de colaborare încheiat între Federaţia Română de Şah şi Ministerul Educaţiei, la nivelul fiecărui judeţ a fost stabilit un număr de şcoli în care să se deruleze, ca un proiect pilot, predarea şahului.
Aceste şcoli vor primi din partea Federaţiei Române de Şah echipamente complete: tablă magnetică de şah, piese, ceas de şah, manuale, caiete speciale.