135 de programe de studii universitare "vor fi desfiinţate"
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior spune că pentru a fi îndeplinite standardele de calitate, vor fi desfiinţate programe de studii de la 39 de unităţi de învăţământ.
09 Iulie 2014, 20:12
Specializările disponibile pentru studii superioare la nivel naţional în anul universitar 2014-2015 vor fi mai puţine cu peste 10%.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a anunţat după şedinţa de guvern de astăzi că s-a decis desfiinţarea a 135 de programe de studii universitare, de la 39 de unităţi de învăţământ de stat şi private.
Ministerul Educaţiei susţine că este cea mai mare "curăţenie" pe care a făcut-o la nivel universitar, cu scopul de menţinere a standardelor de calitate.
Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior.
Admitere anulată la unele facultăţi particulare
Din cauza neîndeplinirii standardelor de calitate, dar şi a numărului foarte mic de studenţi, patru universităţi private nu vor mai organiza concurs de admitere la nicio specializare existentă în cadrul acestora până acum.
Este vorba de Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti şi Universitatea "Mihai Eminescu" din Timişoara.
Studenţii din cadrul acestor universităţi vor parcurge însă programele de studii existente până la finalizarea studiilor.
Cele patru universităţi vor putea prezenta însă pentru anul universitar 2015-2016 un nou plan de management cu noi specializări spre evaluare şi aprobare.
Întrucât se apropie perioada de înscriere la examenele de admitere, oficialii Ministerului Educaţiei recomandă tinerilor să acceseze site-ul Ministerului Educaţiei şi să consulte cu atenţie listele specializărilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate.