Ziua Unirii Basarabiei cu România, celebrată la Sfântu Gheorghe
Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost celebrată şi în judeţul Covasna, la Sfântul Gheorghe.
Articol de Mălina Negrea, Covasna, 27 Martie 2018, 18:02
Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost celebrată şi în judeţul Covasna, la Sfântul Gheorghe.
Printre evenimente, un ceremonial militar, un simpozion dedicat făuritorilor Marii Uniri, dar şi lansarea unui calendar omagial. Un reportaj de Mălina Negrea.
Reporter: Manifestarea a început cu un ceremonial militar şi religios la statuia voievodului Mihai Viteazul, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, şi a continuat cu un program artistic şi tradiţionala horă a unirii. Printre participanţi s-au numărat şi câteva persoane care au luat parte duminică la Marea Adunare Centenară de la Chişinău.
-: Mă numesc Cosmin Iosub şi sunt din Sfântu Gheorghe. Sunt plin de emoţii, la fel cum am fost şi duminică, la Marşul Centenarului de la Chişinău. E o zi pe care am aşteptat-o foarte mult. O aştept de câţiva ani buni şi, de fapt, anul în care ne aflăm, Anul Centenar, este un an pe care l-am aşteptat foarte mult, pentru că este în primul rând un an istoric, adică să nu mai vorbim despre 2018 anul în care vom face unirea, 2018 să fie anul în care efectiv s-a făcut reunirea celor două state româneşti!
Reporter: Un gest simbolic dedicat Unirii, de acum un secol, a Basarabiei cu România a fost făcut astăzi de elevi din Republica Moldova care studiază la Colegiul Naţional "Ferdinand I" din Municipiul Bacău. Ei au plantat în curtea liceului un puiet de stejar, acesta fiind punctul de plecare spre sădirea altor 100 de stejari în tot atâtea şcoli din întreg judeţul Bacău. Gabriel Pop relatează.
Reporter: Manifestarea de astăzi reiterează gestul făcut de profesorii băcăuani acum 100 de ani, ca semn al trăiniciei neamului românesc. Iniţiatorul acestui demers este profesorul Adrian Jicu, direcorul Bibliotecii Judeţene Bacău.
Adrian Jicu: Este vorba despre o iniţiativă căreia noi i-am spus "Stejarii unirii", pentru a marca în acest fel, sigur, în mod simbolic, un gest pe care l-au făcut cei de la 1918, când pe tot teritoriul României învăţătorii şi profesorii au plantat împreună cu elevii lor asemenea stejari, tocmai pentru a sugera trăinicia, încrederea în destinele neamului românesc. La Colegiul "Ferdinand I" din Bacău am plantat primul puiet, pentru că în curtea colegiului există deja un stejar plantat acum 100 de ani. După care, cu ajutorul şcolilor şi al bibliotecilor din judeţ, stejari vor fi plantaţi pe tot teritoriul judeţului. Vor fi 100 de stejari în 100 de şcoli, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Reporter: Cei patru elevi basarabeni au plantat cu atenţie puietul de stejar, care va aminti peste timp de ziua de 27 martie 2018. Elevul Andrei Gherege.
Andrei Gherege: Pentru mine a însemnat acest gest un nou pas spre a ne uni cu ţara mamă, un nou pas spre a ne înţelege mai bine cu fraţii noştri din România, că suntem veniţi din altă ţară, şi am apelat la stejar pentru că are viaţa mai lungă şi e foarte puternic.