Ziua prevenirii criminalităţii stradale
În cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalităţii” ziua de miercuri, 23 septembrie 2009, este dedicată prevenirii criminalităţii stradale.
Articol de Mihaela Breazu, 22 Septembrie 2009, 12:58
În august 2009, un grup de studenţi conduşi de lector univ. dr. Cristian Pomohaci au realizat pentru Poliţia Capitalei o cercetare având ca instrument un chestionar de opinie, pe un lot de 2.200 de bucureşteni, cu vârste peste 18 ani. Scopul acestui studiu a fost aflarea percepţiei cetăţenilor faţă de violenţa stradală.
Din studiu a rezultat că, în timp ce doar 21,6% dintre subiecţi se simt în siguranţă pe stradă, 35,2% nici măcar nu îşi pun această problemă; acest ultim procent poate indica numărul celor care nu-şi iau nici un fel de măsură de autoapărare, acest comportament făcându-i deosebit de vulnerabili.
Locurile în care bucureştenii se simt în mai mare măsură în siguranţă sunt locuinţa (88,4%) şi autoturismul (65,5%) proprii, iar locurile în care se simt în nesiguranţă sunt: strada şi mijloacele de transport în comun. Potrivit statisticilor Poliţiei pe primele 6 luni 2009, infracţiunile comise în mijloacele de transport (1.123) sunt însă mai puţine decât cele comise în locuinţe (1.430).
În ceea ce priveşte intervalul orar cel mai nesigur, acesta este în percepţia cetăţenilor 20.00-6.00. Potrivit statisticilor, intervalul orar în care se comit cele mai multe infracţiuni este 9.00-16.00.
Percepţia cetăţenilor are la bază o convingere populară potrivit căreia spaţiile deschise, intens populate sunt mai nesigure decât spaţiile închise, puternic individualizate. Noaptea oamenii se tem mai mult decât ziua, de unde rezultă şi măsurile sporite de siguranţă pe care le iau după ora 20.00, deşi situaţia statistică arată că cel mai însemnat număr de infracţiuni se comit ziua.
Principalele instituţii considerate a fi responsabile de diminuarea violenţelor stradale sunt: Poliţia (85,9%), Justiţia (80,9%) şi Şcoala (73%).