Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
În toată ţara au loc manifestări de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, care marchează începutul deportărilor evreilor în Transnistria în 1941.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 09 Octombrie 2017, 17:07
În toată ţara au loc manifestări de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, care marchează începutul deportărilor evreilor în Transnistria în 1941.
Un simpozion a evocat actele de curaj ale elevilor evrei la Templul Coral din capitală, iar la Cluj-Napoca a fost inaugurat un muzeu virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume. Din judeţul Sălaj transmite corespondentul nostru, Adrian Lungu :
Reporter: În mai multe şcoli din Sălaj au fost predate lecţii de istorie despre Holocaust, despre această pagină neagră din istoria umanităţii. Profesorul Mariana Iuga, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, Zalău:
Mariana Iuga: Cum a fost posibil, dar mai ales ce putem să facem să evitam asemenea cumplite momente din istoria omenirii? Ororile trebuie înlocuite cu fapte şi acţiune. Nu ne place războiul. Ne place înţelegerea, ne place convieţuirea împreună, ne place viaţa, ne place libertatea.
Reporter: "Să nu se mai repete!", este îndemnul evreilor din Sălaj. Preşedintele Comunităţii evreilor din Sălaj, Dan Has:
Dan Has: Comunitatea evreiască din întreaga lume ne plângem morţii, martirii care au fost ucişi în lagărele naziste ... Este foarte important că suntem astăzi împreună. Doar prin educaţie şi prin instituţii de învăţământ transmitem generaţiilor viitoare cele întâmplate în trecut. Această pată neagră, această ruşine numită Holocaust să nu se mai repete în niciun colţ al lumii, în nicio ţară, cu nicio etnie.
Reporter: Programul va continua cu momente de rugăciune în memoria victimelor Holocaustului.
Holocaustul în România a fost recunoscut de autorităţi în 2004 în baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul premiului Nobel, Ellie Wiesel.
Preşedintele Klaus Iohannis arăta, într-un mesaj dat publicităţii, astăzi, că “onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că ţara noastră îşi acceptă trecutul şi se poziţionează de partea valorilor democratice”.