Ziua mondială împotriva diabetului
Campania este derulată în peste 30 de ţări ale lumii şi are ca scop prevenirea diabetului şi a complicaţiilor sale.
Articol de Adriana Turea, 14 Noiembrie 2010, 11:20
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului este marcată duminică în mai multe oraşe din ţară.
La Bucureşti, Ateneul va fi iluminat în culoarea albastru, iar de la ora 18.00 cei care doresc sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa clădirii pentru un spectacol multimedia.
În lume, peste o mie de clădiri vor fi iluminate în culoarea albastru.
Campania este derulată în peste 30 de ţări ale lumii şi are ca scop prevenirea diabetului şi a complicaţiilor sale.
Simptomele diabetului
Diabetul se manifestă atunci când pancreasul produce insulină în cantitate insuficientă sau nu produce deloc.
Factorii de risc cei mai importanţi sunt: fumatul, hipertensiunea arterială şi obezitatea.
Semnele diabetului sunt: setea exagerată, scăderea în greutate fără motiv şi slăbirea vederii.
Specialiştii din domeniu susţin că numărul persoanelor afectate de diabet este în creştere şi este îngrijorător faptul că sunt din ce în ce mai mulţi copii bolnavi.
Preşedintele Federaţiei de Nutriţie şi Boli Metabolice, conferenţiar doctor Ioan Andrei Vereşiu, susţine că apar complicaţii dacă nu se tratează diabetul şi nu se respectă un regim alimentar adecvat.
"Problema lui majoră la ora actuală este riscul pentru pierderea vederii, pentru insuficienţă renală, dializă, pentru amputaţii. Sunt multe alte complicaţii care, de fapt, scad dramatic calitatea vieţii", a spus conferenţiarul doctor Ioan Andrei Vereşiu.
Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie şi Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, explică ce ar trebui să facem pentru a nu ne îmbolnăvi.
"O alimentaţie optimă, echilibrată în calorii, activitatea fizică să fie minimum 30 de minute pe zi, somnul să fie cel puţin de şapte ore, cu stare de nefumător constantă şi de lungă durată, fără abuz de alcool şi cu o abilitate de a lupta împotriva stresului", a declarat profesor doctor Nicoale Hâncu.
Medicii precizează că sfaturile sunt valabile şi pentru persoanele care se consideră sănătoase şi recomandă testarea periodică a glicemiei.
Şi la Constanţa este marcată această zi. Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet organizează la mall-ul din oraş o acţiune prin care cei care doresc îşi vor putea verifica glicemia printr-o testare simplă, realizată chiar de tinerii cu diabet.