Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în România
Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Apei. În mai multe judeţe din România sunt organizate acţiuni educative cu preşcolari şi elevi, în grădiniţe şi şcoli.
22 Martie 2014, 14:09
Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Apei, resursa pe cale să devină una dintre cele mai scumpe pe plan mondial.
În acest context se pune tot mai mult accentul pe folosirea raţională a rezervelor de apă.
Tema de anul acesta priveşte rolul apei ca sursă de energie.
În numeroase localităţi din ţară oamenii vor încerca să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă utilizarea excesivă a apei, fapt ce va contribui în viitor la dispariţia ei.
Mesajul este un nou îndemn pentru folosirea raţională a rezervelor de apă, deoarece la nivel global se manifestă o criză a apei din cauza creşterii populaţiei, a utilizării excesive a resurselor naturale, a schimbărilor climatice şi a poluării.
Reprezentanţi din sistemului de gospodărire a apelor vor desfăşura nu numai astăzi, ci şi în zilele următoare, acţiuni educative cu preşcolari şi elevi, în grădiniţe şi şcoli, în care să se pună accentul pe importanţa pe care o are apa.
Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte din anul 1993, inclusiv în România.
De la an la an, numărul ţărilor implicate a crescut, astfel încât Naţiunile Unite organizează conferinţe centrate pe o anumită temă.
Dacă anul acesta în prim -plan se află rolul apei ca sursă de energie, în trecut s-au discutat probleme precum poluarea, lipsa apei şi a alimentelor în comunităţile sărace sau impactul dezastrelor naturale asupra mediului şi a aşezărilor umane.
Codul silvic, "adoptat în septembrie"
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ministrul delegat pentru ape şi păduri, Doina Pană, a declarat la Bistriţa că intenţionează să promoveze noul Cod Silvic până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca legea să fie adoptată în septembrie.
Ea susţine că reglementarea exploatărilor forestiere trebuie să fie stabilită prin hotărâre de guvern.
"Apropo de modul cum tăiem, eu nu sunt de acord că ar trebui să prindem în Codul Silvic. Acum, nu putem să nu exploatăm şi pe picior; poate peste trei ani vom putea 50%, poate peste alţi doi, 80%... Şi atunci, de fiecare dată se modifică o lege organică?
"Nu, să ies printr-o hotărâre de guvern şi prin ea să reglementez modul în care fac tăierea" a declarat ministrul Doina Pană.