Ziua maghiarilor de pretutindeni
Recent, Adunarea aleşilor locali din aşa-zisul Ţinut Secuiesc s-a angajat să asigure limbii maghiare statut egal cu cel al limbii române, în cele 3 judeţe din zonă.
15 Martie 2010, 11:37
În toate marile oraşe din Harghita au loc defilări în trăsuri, cu localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale secuieşti şi în husari. La Miercurea Ciuc, steagul secuiesc va fi arborat, cu caracter în permanent, pe clădirea Palatului Administrativ, alături de steagul României.
În judeţul Covasna, la Târgu Secuiesc, festivităţile vor începe cu o paradă a husarilor, care va fi urmată de o adunare populară la care va fi prezent şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Vor avea loc ceremonii festive pe vârful muntelui Nyergheş, unde, în timpul Revoluţiei paşoptiste câteva sute de secui au fost ucişi de armata imperială austro- ungară. Circulaţia rutieră va fi blocată pe drumul naţional care leagă oraşele Miercurea Ciuc de Târgu Secuiesc între orele 15 şi 16.15, traficul rutier fiind redirijat prin Tuşnad-Bixad-Balvanyos. Toate manifestările se vor încheia cu intonarea Imnului de stat al Ungariei şi cel secuiesc.
De asemenea, la Sfântu Gheorghe, programul include depuneri de coroane la mai multe monumente şi o adunare populară, printre invitaţi numărându-se europarlamentarul Tõkés László şi reprezentanţi ai Ambasadei Ungariei la Bucureşti, ne transmite corespondentul nostru, Oana Negrea.
În localităţile hunedorene care au în componenţa lor şi comunităţi maghiare continuă manifestările prilejuite de omagierea Revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi comemorarea eroilor acesteia. Astfel, la monumentele eroilor paşoptişti din curtea Bisericii Romano-Catolice din Simeria şi din cimitirul reformat din Deva vor fi depuse coroane şi jerbe de flori.
În aula Grupului şcolar "Téglás Gábor" din Deva se va desfăşura un program cultural, iar la Lupeni va fi dezvelit un monument închinat eroilor revoluţiei. După-amiază va avea loc şi o comemorare a poetului Petõfi Sándor, în curtea Bisericii Reformate din Hunedoara.
La manifestările din judeţul Hunedoara participă consilierul economic al Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti, Bogár Ferenc, secretarul de stat în Ministerul Economiei, vicepreşedintele Autorităţii Nationale pentru Sport şi Tineret, Széll Lõrincz, prefectul judeţului Hunedoara, Dézsi Attila, precum şi preşedintele UDMR Hunedoara, parlamentarul european Iuliu Winkler.
La sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 300 de primari, consilieri locali şi judeţeni din Covasna, Harghita şi Mureş au participat la cea de-a doua Adunare generală a aleşilor locali din aşa-zisul Ţinut Secuiesc.
Adunarea, care se doreşte a deveni un „parlament secuiesc”, a adoptat o hotărâre prin care se angajează să asigure limbii maghiare un statut egal cu cel al limbii române în judetele Covasna, Harghita şi Mureş. În această hotărâre se prevede că orice cetătean din asa-zisul tinut Secuiesc are dreptul să folosească ambele limbi în scris şi vorbit, iar administratia locală are obligaţia de a garanta egalitatea acestora.
Adunarea aleşilor locali a mai adoptat o hotărâre prin care a decis ca ziua de 15 martie, Ziua Maghiarimii să fie declarată sărbătoare de interes local si să fie zi liberă pentru maghiarii din România.
Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc a declarat în calitate de organizator, că aceste hotărâri au legitimitate deoarece au fost adoptate si vor fi puse în practică de aleşii locali participanţi la acest eveniment.