Ziua Internaţională a Romilor
Romii au organizat parade şi spectacole sau manifestări comemorative pentru victimele Holocaustului,
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 08 Aprilie 2010, 18:41
Romii din toată ţara au sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor, cu parade şi spectacole sau manifestări comemorative pentru victimele Holocaustului, în mai multe oraşe din România.
La fel ca şi românii, romii sunt foarte bogaţi sau foarte săraci. Au de la palate luxoase cu zeci de camere, în care trăiesc unii dintre ei, la bordee din pământ, fără apă şi lumină, în care trăiesc alţii.
Cu toate acestea, ei nu au uitat tradiţiile şi obiceiurile care-i fac să se deosebească de toţi ceilalţi oameni.
La Sibiu s-a deşfăşurat marşul tradiţional al romilor, unde imnul etniei rome a răsunat pe străzi cântat doar de câţiva dintre cei aproape 100 participanţi.
Marşul tradiţional al romilor este organizat în fiecare an, la Sibiu, în 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor.
Dintre cei care au participat la manifestare au fost puţini care au îmbrăcat costumule tradiţionale ţigăneşti, unele dintre acestea aparţinând strămoşilor acestora.
În schimb, cei care nu au îmbrăcat costumul tradiţional au purtat steagul etniei rome, verde, albastru, cu roata de căruţă, ca simbol al vieţii nomade a acestui neam.
Pe traseul marşului din Cartierul Turnişor, până în Piaţa Mare din centrul Sibiului, participanţii au oprit pe podul peste râul Cibin, unde, potrivit tradiţiei, au aruncat câteva coroniţe din salcie, în memoria romilor victime ale Holocaustului.
Imnul romilor este o melodie tristă în care se vorbeşte despre uciderea romilor în timpul celui de-al II-lea Război Mondial.
Potrivit lui Florin Cioabă, marşul reprezintă "o zi de bucurie, dar, tototdată, şi o zi în care comemorăm victimele Holocaustului.
De asemenea, Florin Cioabă a subliniat că marşul reprezintă şi modalitatea prin care romii din Sibiu protestează asupra discriminarii romilor din Europa.
El a făcut cu această ocazie şi un apel către romii de peste hotare de a înţelege că "a fi cetăţean european nu înseamnă să ai numai drepturi, ci trebuie să înţelegem că avem şi datorii de bună comportare nu numai în Europa, astfel încât să fim demni de această titulatură de cetăţeni europeni".