Ziua Holocaustului, marcată în România
Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza raportului Comisiei speciale pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al II-lea Război Mondial.
Articol de Cristian Bâcâin, 09 Octombrie 2012, 09:17
Ziua Holocaustului va fi marcată astăzi şi în următoarele zile printr-o serie de acţiuni organizate în mai multe oraşe din ţară.
La Memorialul Holocaustului din Bucureşti va avea loc o ceremonie comemorativă în amintirea celor peste 250.000 de evrei ucişi după deportarea lor, în 1941, în Transnistria.
"Holocaustul este mai mult decât uciderea totală, mai mult decât deportarea; este totalitatea măsurilor luate în timp de autorităţile române împotriva evreilor. O discriminare de la cele mai mici lucruri la cele mai grave, şi atunci vorbim de Holocaust în acest sens larg, dar care are momentul definitoriu al începerii deportărilor în Transnistria", a declarat preşedintele FCER Aurel Vainer.
El a precizat că, "din raportul Comisiei Wiesel rezultă că în timpul Holocaustului, datorat regimului lui Antonescu şi trupelor române care au acţionat, au încetat să mai existe 280-380 de mii de evrei, prin deportări în Transnistria".
Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
În urma prezentării în parlament a raportului Comisiei, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie.
De asemenea, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului "Elie Wiesel", aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.