Ziua alungării comunismului din România
În 22 decembrie, protestele au cuprins toată ţara după ce zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu să fugă cu elicopterul.
Articol de Radiojurnal, 22 Decembrie 2018, 08:39
Fostul preşedinte Ion Iliescu nu a reacţionat la acuzaţiile din Dosarul Revoluţiei, însă Gelu Voican Voiculescu apreciază că dosarul ar fi răzbunare politică.
El a spus că nu are nimic să-şi reproşeze şi că are cugetul împăcat. Anunţul Parchetului General a venit în timp ce la Troiţa de la Univeristate erau comemoraţi eroii din decembrie 1989.
Atunci, Revoluţia începută la Timişoara cuprindea Bucureştiul şi au murit primii protestatari la baricada de la Sala Dalles.
Apoi, în 22 decembrie, protestele au cuprins toată ţara după ce zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu să fugă cu elicopterul.
Este considerată ziua în care a fost alungat comunismul din România, însă tot atunci, instituţiile publice erau atacate cu focuri de armă de cei pe care responsabilii din vremea aceea i-au numit terorişti şi au început din nou să moară oameni.
Memoria lor a fost omagiată, şi ieri, la troiţele de la Spitalul Colţea, Piaţă Universităţii, Sala Dalles, Piaţa Romană şi Monumentul 'Aripi' din Bucureşti.
În prezenţa rudelor revoluţionarilor şi a reprezentanţilor Ministerului Apărării au avut loc slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori.
La troiţă de la Universitate a depus o coroană de flori şi preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a păstrat şi un moment de reculegere. Manifestările de comemorare a eroilor căzuţi în decembrie 1989 vor continua, astăzi, în mai multe oraşe din ţară.