WikiLeaks a publicat primul document care vizează România
Telegrama trimisă de ambasada Statelor Unite la Bucureşti, datată aprilie 2006, face referire la procesul de adopţii internaţionale din România.
Articol de Bogdan Mihai, 01 Decembrie 2010, 15:43
Siteul WikiLeaks a publicat primul document care vizeaza România.
Telegrama este trimisă de ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi este datată aprilie 2006.
În document se face referire la procesul de adopţii internaţionale din România şi la o scrisoare trimisă de directorul Oficiului pentru Adopţii din România, Teodora Berţi.
Raportul grupului de lucru care s-a ocupat de caz arată că niciunul din cei 1.092 de copii identificaţi în solicitările formulate nu este disponibil pentru adopţie internaţională.
În acest context, în documentul ambasadei SUA este sugerată necesitatea exercitării de presiuni asupra guvernului român pentru stabilirea unui cadru legal care să permită reluarea adopţiilor internaţionale.
Potrivit siteului WikiLeaks, telegrama este confidenţială iar în finalul documentului apare semnătura Taubman. În perioada decembrie 2005 – decembrie 2008, ambasador al SUA în România a fost Nicholas F. Taubman.
Accesaţi aici documentul publicat de WikiLeaks.
Sute de mii de documente confidenţiale, publicate deja
Publicaţia electronică WikiLeaks îşi continuă astfel seria dezvăluirilor de note diplomatice secrete sau confidenţiale, legate de scena internaţională.
Aproximativ 250 de mii de mesaje secrete aparţinând Departamentului de Stat american au fost transmise de cei de la WikiLeaks către cinci dintre cele mai mari publicaţii din lume.
În iulie 2010 WikiLeaks posta pe site-ul său 70.000 de documente privind războiul din Afganistan, aceasta fiind considerată cea mai masivă scurgere de documente din istoria armatei SUA până la momentul respectiv.
Ulterior WikiLeaks a publicat aproximativ 400 de mii de documente secrete ale armatei americane, potrivit cărora comandanţi americani ar fi cunoscut faptul că forţele irakiene maltratau prizonierii dar nu au luat nicio măsură.
Documentele descriu torturarea, abuzarea şi executarea unor deţinuţi irakieni de către forţele de securitate irakiene, în perioada 2004-2009.
Totodată, documentele sugerează că sute de civili irakieni au fost ucişi la punctele de control ale armatei americane şi că alţi 15.000 de civili şi-au pierdut viaţa în urma unor incidente care nu au fost cunoscute până acum.