Casa Albă condamnă ferm publicarea informaţiilor secrete
Deşi nu dezminte veridicitatea lor, Washingtonul cataloghează informaţiile divulgate de site-ul WikiLeaks prin intermediul presei ca fiind incomplete şi atrage atenţia că pot avea efecte majore asupra politicii externe a SUA.
29 Noiembrie 2010, 09:31
Casa Albă condamnă ferm publicarea în presă a unor mesaje referitoare la activitatea diplomaţilor americani din lumea întreagă.
Deşi nu dezminte veridicitatea lor, Washingtonul cataloghează informaţiile divulgate de site-ul WikiLeaks prin intermediul presei ca fiind incomplete şi atrage atenţia că pot avea efecte majore asupra politicii externe a Statelor Unite, cât şi asupra relaţiilor cu partenerii.
Reacţia vine după ce aproximativ 250 de mii de mesaje secrete aparţinând Departamentului de Stat american au fost transmise de cei de la WikiLeaks către cinci dintre cele mai mari publicaţii din lume.
Casa Albă a reacţionat imediat la publicarea de către WikiLeaks a documentelor diplomatice americane, arătând că, deşi informaţiile de pe teren adunate de diplomaţi sunt oneste şi adesea incomplete, nemodelând întotdeauna deciziile de politică externă ale Statelor Unite, publicarea pe prima pagină a ziarelor a telegramelor dintre Departamentul de Stat şi ambasadele americane din lume poate avea un profund impact nu numai asupra intereselor de politică externă ale Statelor Unite, ci şi ale aliaţilor Americii.
Video: Reportaj realizat de Reuters privind scurgerea de informaţii.
Documentele trimise de WikiLeaks unor organizaţii media, între care şi The New York Times, vorbesc despre culisele diplomaţiei americane, dincolo de oportunităţile de imagine şi coregrafia amabilităţilor de pe scena publică.
Telegramele diplomaţilor vorbesc, între altele, despre temerile Statelor Unite, Israelului şi lumii arabe în legătură cu programul nuclear al Iranului, cu arsenalul atomic al Pakistanului, dar şi despre discuţiile dintre americani şi sud-coereeni, ca soluţie pe termen lung la agresivitatea Coreei de Nord.
Documentele sugerează un colaps al regimului comunist nord-coreean. Ele mai arată că Regele Abdullah al Arabiei Saudite a cerut, în aprilie, 2008, Statelor Unite să atace Iranul pentru a-i distruge programul nuclear.
Şi Guvernul britanic a criticat în termeni duri publicarea în presa internaţională a datelor secrete, dar a dat asigurări că relaţiile dintre Statele Unite şi Marea Britanie nu vor avea de suferit.