Vreme caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării
În Banat şi Oltenia mercurul termometrelor va continua să urce sâmbătă şi duminică până la 37 de grade. În aceste regiuni se va depăşi pragul critic al disconfortului termic.
03 August 2013, 15:57
Prognozele meteorologilor pentru acest weekend s-au confirmat deja.
Sunt 32 de grade la Craiova şi Oradea, 33 la Târgu Jiu şi 34 la Drobeta-Turnu Severin.
În Banat şi Oltenia mercurul termometrelor va continua să urce sâmbătă şi duminică până la 37 de grade.
În aceste regiuni se va depăşi pragul critic al disconfortului termic.
Ministerul sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri), fructe şi legume proaspete.
Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.
Pentru a preveni efectele negative ale căldurii, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alis Grasu, ne reaminteşte sfaturile pe care ni le dau medicii de fiecare dată.
"Dacă se poate şi activităţile ocupaţionale permit, să nu se stea în căldura de afară în intervalul 11:00 - 18:00. Să se evite expunerile la soare, să nu se facă efort fizic în soare. Să nu se parcurgă distanţe lungi pe jos, în căldura de afară.
"Foarte important este de asemenea să nu aşteptăm să apară senzaţia de sete pentru a ne hidrata. Să consumăm un pahar de apă sau, de ce nu, de iaurt la jumătate de oră, astfel încât să asigurăm o hidratare permanentă", spune Alis Grasu.
Hartă indicele de comfort termic, 3 august ora 16.00. Sursa: ANM.
Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman.
În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.
Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.
Aceasta inseamnă o racire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.
Pragul critic este de 80.