Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European
La secţiile de votare organizate în străinătate se poate exprima votul doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Articol de Oana Bâlă, 09 Iunie 2024, 08:08
Aproape 500 de candidaţi români vor să obţină unul dintre cele 33 de locuri de eurodeputat alocate României. Numărul de locuri al fiecărui stat membru în Parlamentul European este în raport cu numărul de cetăţeni. În această noapte s-au deschis deja primele secţii de vot din cele aproape 900 din străinătate. Acolo românii pot vota, indiferent dacă trăiesc în ţara respectivă sau sunt doar în trecere, dar numai pentru candidaţi la Parlamentul European. Oana Bâlă ştie cum este organizat scrutinul în afara ţării.
Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European a început ieri seară, la ora 22:00, când s-a deschis prima secţie de vot la Auckland, în Noua Zeelandă. Votul în afara ţării se desfăşoară pe durata a 34 de ore, ultimele secţii care vor închide procesul electoral mâine, la ora 8:00, fiind cele din Vancouver, Canada, şi de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
La alegerile europarlamentare de astăzi, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării.
De asemenea, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state din Uniunea Europeană pot vota pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce dau o declaraţie potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în legislativul european din statul în ale cărui liste electorale sunt înscrişi.
La secţiile de votare organizate în străinătate se poate exprima votul doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Nu pot fi votaţi primari, preşedinţi de consilii judeţene şi alţi aleşi locali din ţară.