Vizită în România a vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis
Vicepreşedintele CE va participa la evenimentul de lansare a programului "Garanţia pentru Tineret", un proiect care îşi propune să reducă şomajul în rândul tinerilor.
Articol de Radiojurnal, 08 Aprilie 2015, 07:11
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, vine astăzi în vizită în România.
Prezenţa sa va avea o componentă economică semnificativă, în condiţiile în care demnitarul european doreşte să discute cu autorităţile de la Bucureşti despre modalităţile de menţinere a principalilor indicatori macroeconomici.
Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, comisarul european Corina Creţu a punctat contextul în care Valdis Dombrovskis soseşte la Bucureşti.
"Această vizită vine ca urmare a publicării raportului de ţară în luna februarie, care arăta că România, din păcate, are unele dezechilibre din punct de vedree economic, deşi, sigur, a făcut progrese foarte importante în anii trecuţi şi în ultima perioadă pentru creştere economică.
"Discuţiile se vor axa asupra programului de reformă şi a programului de convergenţă.
"Cu această ocazie, va fi lansată şi Garanţia pentru tineri, care cred că vine în sprijinul tineretului, care suferă de pe urma crizei economice şi a situaţiei economiei româneşti", a afirmat Corina Crețu.
Într-o declaraţie făcută corespondentei Radio România Actualităţi la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, vicepreşedintele Comisiei Europene a remarcat progresele economice înregistrate de România, apreciind că ţara noastră va avea o creştere economică peste media europeană atât în 2015, cât şi în 2016.
Trebuie continuate însă reformele structurale, a mai spus Valdis Dombrovskis.
Locuri de muncă pentru tineri
Vicepreşedintele Comisiei Europene va participa astăzi şi la evenimentul de lansare a programului "Garanţia pentru Tineret", un proiect care îşi propune să reducă şomajul în rândul tinerilor.
Este o componentă importantă a vizitei sale în România, potrivit redactorului RRA, Carmen Gavrilă.
Orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani, indiferent dacă s-a înregistrat sau nu ca şomer, ar urma să primească o ofertă de calitate în termen de patru luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă.
Oferta trebuie să se materializeze într-un contract de muncă, ucenicie sau stagiu ori într-un curs de formare continuă şi să fie adaptată la nevoile şi la situaţia fiecăruia.
Pentru ca acest instrument să funcţioneze, e nevoie de o strânsă colaborare între principalii factori implicaţi, adică autorităţi publice, servicii de ocupare a forţei de muncă, instituţii de învăţământ şi formare, consilieri de orientare în carieră, servicii de asistenţă pentru tineret, întreprinderi, angajatori, sindicate.
Dar pentru ca "Garanţia pentru Tineret" să funcţioneze în multe cazuri, e nevoie de reforme pentru îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi formare profesională.
Potrivit estimărilor, tinerii fără loc de muncă şi fără studii costă Uniunea Europeană 153 de miliarde de euro pe an, sub formă de indemnizaţii şi pierderi la nivel de venituri şi impozite.