Virusul pestei porcine africane continuă să se extindă în România
Virusul pestei porcine africane continuă să se extindă în România. Noi focare au fost depistate în judeţele Ialomiţa, Constanţa şi Sălaj.
24 Iulie 2018, 17:53
Virusul pestei porcine africane continuă să se extindă în România. Noi focare au fost depistate în judeţele Ialomiţa, Constanţa şi Sălaj. Situaţia cea mai gravă este în judeţul Tulcea, unde virusul a fost confirmat în al doilea complex de creştere a porcilor. La cel mai mare complex de creştere a porcilor din Tulcea, unde a fost depistată pesta porcină africană, au fost ucişi deja 30.000 din cei aproximativ 45.000 de porci. Situaţia creată a fost analizată astăzi la Comisia pentru agricultură de la Camera Deputaţilor, în cadrul unei şedinţe informale.
Reporter - Alina Stănuţă: Virusul pestei porcine africane, odată instalat la porci, ucide toate animalele, iar pentru această boală nu există tratament, dar nici vaccin, spunea vicepreşedintele ANSVSA, Traian Petcu, care atrăgea atenţia că porcii mistreţi sunt principalii vectori de transmitere a bolii. De la începutul anului şi până acum, s-au identificat 427 de focare cu pestă porcină africană, mai declara Traian Petcu.
Traian Petcu: În regiunea de nord-vest a României, sunt implicate judeţul Satu-Mare, cu cinci focare în gospodăriile populaţiei şi opt cazuri la porcii mistreţi, judeţul Bihor, 17 gospodării populaţie şi un caz la mistreţi; în regiunea de sud-est a României, judeţul Tulcea, cu 387 de focare în gospodăriile populaţiei, două în exploataţiile comerciale, unul la abator şi unul la ferma acestuia, şi şase cazuri la porcii mistreţi, judeţul Brăila, cu şase cazuri în gospodăriile populaţiei, judeţul Constanţa, cu şapte focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Ialomiţa, cinci focare în gospodăriile populaţiei.
Reporter: Pe de altă parte, producătorii de carne de porc atrag atenţia că situaţia este una critică în zonele afectate.
Adrian Iorgulescu, de la asociaţia de profil: În toate judeţele acestea, cifra aproximativă a scroafelor care sunt deţinute în exploataţii profesionale autorizate se duce peste 50.000, dintr-un total în România de 140.000 de scroafe. Suntem nevoiţi, ca urmare a imposibilităţii de a trimite mai departe tineretul porcin către îngrăşare, să ne pregătim să facem sacrificări de necesitate ale acestui tineret şi să solicităm despăgubiri din partea autorităţilor. Nu avem altă posibilitate, nu există derogarea respectivă, care să ne dea voie să scoatem tineretul şi să îl trimitem la fermele de îngrăşare situate administrativ către alte judeţe, iar asta înseamnă, un calcul grosier, să spun, pentru cele 50.000 de scroafe, undeva în jurul a 1,5 milioane de capete de tineret porcin pe an. Asta înseamnă echivalentul importului sau, dacă vreţi, aproape jumătate din tineretul porcin produs în România. Situaţia e de importanţă naţională în momentul ăsta.
Reporter: Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Sorin Roşu Mareş a menţionat din nou că boala nu afectează oamenii şi a adăugat că în perioada următoare vor fi luate măsuri şi pentru despăgubirea producătorilor de carne de porc.
Sorin Roşu Mareş: Sunt discuţii, sunt analize şi sperăm cât mai rapid să transmitem către Comisia Europeană şi suma pe care noi o solicităm ca despăgubire pentru producători.