Vineri, zi liberă pentru bugetari
Premierul Victor Ponta a anunţat că vineri, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, va fi zi liberă şi va fi recuperată într-o sâmbătă din următoarele săptămâni.
Articol de Sorin Solomon, 14 August 2013, 14:17
Premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că vineri, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, va fi declarată zi liberă, precizând că angajaţii din sistemul bugetar vor recupera această zi într-o sâmbătă din următoarele săptămâni.
Premierul Victor Ponta a confirmat, la începutul şedinţei de guvern, că vineri, 16 august, va fi zi liberă.
Ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii.
Conform Codului muncii, zilele de sărbătoare legale în care nu se lucrează sunt: cele două zile de Anul Nou; prima şi a doua zi de Paşti, 5 şi 6 mai; Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită pe 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii, 23 şi 24 iunie; Adormirea Maicii Domnului, ce este sărbătorită pe 15 August; Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, 30 noiembrie; Ziua Internaţională a României, 1 Decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun, 25 şi 26 decembrie.
Persoanele care aparţin altor culte religioase decât cele creştine au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale.
Dintre ţările Uniunii Europene, Belgia este de departe cea care acordă cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sărbători legale în anul ce tocmai a trecut.
Alte ţări europene, cu număr mai mare de sărbători legale decât al nostru, sunt: Ungaria 17 zile, Bulgaria, 15 zile, Slovacia şi Malta 14 zile, Polonia şi Portugalia 13 zile.
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia unităţilor sanitare şi a celor de alimentaţie publică, precum şi a unitătilor în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producţie sau a specificului activităţii.
Salariaţii care lucrează în astfel de unităti au dreptul la zile libere, acordat în următoarele 30 de zile.