Vine iarna în întreaga ţară
Din această seară, până vineri la prânz, urmează ploi, ninsori, viscol şi scăderi ale temperaturii în toată ţara.
09 Decembrie 2010, 19:08
Primăvara de decembrie este pe sfârşite, iar meteorologii ne avertizează, prin cod galben, că vine iarna, cu adevărat.
De joi seară, până vineri la prânz, urmează ploi, ninsori, viscol şi scăderi mari de valori termice, în toată ţara.
Teodora Cumpănaşu de la Administraţia Naţională de Meteorologie spune că această masă de aer, neobişnuit de caldă, pentru luna decembrie, este brusc înlocuită de o masă de aer arctic, provenită de la latitudini nordice.
Evident că această pătrundere de aer rece va însemna şi transformarea ploilor în lapoviţă şi, treptat, în ninsoare, în majoritatea zonelor.
De astfel, încă de joi seară, astfel de fenomene au apărut, la început, în zona Carpaţilor Occidentali, apoi şi la altitudini mai joase, în Dealurile de Vest, şi aceasta este tendinţa, cel puţin până vineri dimineaţă, astfel încât aşteptăm să predomine ninsorile în Banat, în Crişana, în Maramureş, în Transilvania, apoi şi în Moldova, urmând ca în Muntenia şi în Dobrogea, până spre dimineaţă, să fie ploi şi lapoviţă, apoi şi acolo să apară precipitaţiile, mai ales, sub formă de ninsoare.
Ca de fiecare dată când înlocuirea unei mase de aer cald cu una mult mai rece se face foarte rapid, vor fi şi intensificări de vânt în toate zonele ţării, cu viteze mai amri în zonele montane, chiar şi peste 100 km/h - pentru Oltenia, de exemplu, 70-75 km/h şi, evident, acolo unde vântul se asociază cu ninsoarea, indiferent cât ar fi de slabă cantitativ, apare neplăcutul fenomen de viscol.
Valorile termice vor fi, în zilele care urmează, puţin sub normalul perioadei şi este posibil ca pe şosele să se formeze gheaţă, mai spune meteorologul de serviciu.
De aceea, este bine ca şoferii care pornesc la drum să ia mai multe măsuri pentru a f în siguranţă, atât ei, cât şi pasagerii pe care îi transportă.
Subcomisarul Cătălin Bocai de la Centrul Infotrafic al Poliţiei Rutiere recomandă adaptarea permanentă a vitezei la condiţiile de drum, cum ar fi ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.
"Când vă deplasaţi în coloane, evitaţi să depăşiţi, această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă poate pune viaţa în pericol. Determinaţi toţi ocupanţii autovehicolului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă. Asiguraţi-vă de buna funcţionare a sistemului de iluminare-semnalizare, precum şi a celui de climatizare şi dezaburire. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale. În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni", a declarat Călin Bocai.
În fiecare an, din cauza viscolului, au rămas pe şosele sute de autoturisme, unele în care călătoreau şi copii mici. De aceea, este bine ca înainte de a pleca la drum să vă informaţi despre condiţiile meteo rutiere din zona spre care circulaţi.