"Viitorul Europei - perspectivele evoluţiilor contemporane"
Summitul european de la Sibiu arată că România contează în Uniune, la 12 ani după aderare, a spus miercuri seară preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Mai 2019, 07:59
Summitul european de la Sibiu arată că România contează în Uniune, la 12 ani după aderare, a spus miercuri seară preşedintele Klaus Iohannis, gazda reuniunii liderilor europeni.
Şeful statului a participat miercuri, alături de preşedintele Comisiei Europene, la o întâlnire cu 300 de tineri din toate statele membre şi la o dezbatere despre viitorul Europei.
Reporter Oana Bâlă: "Mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai mediului academic au început ieri dezbaterea "Viitorul Europei - perspectivele evoluţiilor contemporane", în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi a premierului Estoniei, Jüri Ratas.
După cum afirma şeful statului, summitul pe care România îl găzduieşte astăzi la Sibiu va trebui să confirme în mod negreşit că agenda actorilor politici este una şi aceeaşi cu cea a cetăţenilor europeni.
Politicile europene trebuie să asigure mai multă convergenţă pentru un viitor mai bun al Europei, mai spunea preşedintele României, care a susţinut aceste idei şi la o dezbatere cu tinerii europeni, la care a fost prezent alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Klaus Iohannis: "Este esenţial să confirmăm cu această ocazie că viziunea noastră rămâne una comună şi că dincolo de diferenţele şi specificităţile noastre fireşte, ca state membre, ne uneşte voinţa de a lucra împreună pentru a duce mai departe proiectul european şi de a găsi soluţii comune pentru provocările complexe ale lumii actuale."
Preşedintele Comisiei Europene a spus că este al doilea dialog cu cetăţenii la care participă în România, primul având loc la Bucureşti.
După partea introductivă, cei doi oficiali au răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor europeni, iar şeful Comisiei a vorbit în acest context despre rezolvarea problemei migraţiei.
Jean-Claude Juncker: "Noi, europenii, nu avem dreptul să respingem din principiu pe cei care vin de departe, pentru că nu vorbim de turişti aici.
Sunt adesea oameni persecutaţi şi trebuie să îi ajutăm.
Europa trebuie să fie locul unde cei persecutaţi din motive religioase, politice sau filozofice să îşi găsească un loc.
Voi lupta întotdeauna pentru o Uniune Europeană cu uşile deschise, nu pentru toată lumea, ci pentru cei care au nevoie de uşi deschise."
În cadrul dialogului au fost abordate şi alte subiecte, precum schimbările climatice, piaţa unică digitală sau posibilitatea ca votul la alegeri să poată fi exprimat de cetăţenii care au împlinit 16 ani."