Victimele pogromului de la Iaşi din 1941 au fost comemorate, astăzi, printr-o nouă ediţie a "Marşului vieţii"
Victimele pogromului de la Iaşi din 1941 au fost comemorate, astăzi, printr-o nouă ediţie a "Marşului vieţii", un eveniment de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreieşti în dezvoltarea Iaşiului.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Iunie 2023, 15:36
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Victimele pogromului de la Iaşi din 1941 au fost comemorate, astăzi, printr-o nouă ediţie a "Marşului vieţii", un eveniment de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreieşti în dezvoltarea Iaşiului. Un moment comemorativ a avut loc şi în capitală, la Templul Coral, în amintirea celor peste 13.000 de evrei care au fost ucişi în urmă cu 82 de ani, pe străzile Iaşiului şi în aşa-numitele trenuri ale morţii. La ceremonia de la Bucureşti, Leonard Zeicescu, supraviţuitor al pogromului, a povestit despre tragicele evenimente din iunie 1941.
Leonard Zeicescu: ”Pogromul de la Iaşi este de fapt vârful Holocaustului din România. Este cea mai puternică explozie antievreiască care s-a produs vreodată în cadrul graniţelor istorice ale României. Cred că în zilele respective nu a fost casă care să nu se fi lăsat doliu, inundând străzile Iaşiului de sânge evreiesc în 'trenurile morţii'. Oriunde era găsit un evreu, era victimă.”