Victimele mineriadelor, comemorate
Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 anunţă şi un protest extrem îndreptat împotriva a ceea ce membrii ei numesc "pasivitatea autorităţilor din ultimii 21 de ani".
13 Iunie 2011, 14:22
Asociaţiile şi organizaţiile pentru victimele revoluţiei şi ale mineriadelor organizează mai multe acţiuni comemorative în contextul în care luni se împlinesc 21 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, considerate drept cea mai agresivă acţiune a minerilor împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti.
Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 anunţă şi un protest extrem îndreptat împotriva a ceea ce membrii ei numesc "pasivitatea autorităţilor din ultimii 21 de ani".
"Comemorarea acelor evenimente sângeroase pe care noi le catalogăm ca fiind o ruşine pe obrazul României, înfierarea întregii clase politice care a evoluat pe scena publică din România în ultimii 21 de ani.
"La ora 16:00 facem o comemorare şi după aceea anunţăm în mod oficial intrarea unor membri ai asociaţiei în greva foamei, fără muzică, fără rememberuri, cântecele pieţei. Cred că e o fază depăşită ca să stârnim emoţia cu asemenea melodii pe care oricum foarte puţini le înţeleg substratul", a declarat Ion Iofciu, fondator al Asociaţiei.
Tot în această după-amiază, de la ora 18:00, "Asociaţia 21 Decembrie 1989" şi "Noii golani" organizează o serie de acţiuni comemorative în Piaţa Universităţii; şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti se implică.
În majoritatea centrelor universitare din ţară va rula filmul "Piaţa Universităţii".
Evenimentele din 13-15 sunt cunoscute sub numele de Mineriada din Iunie 90, cea mai dură acţiune a minerilor, care au intervenit împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii.
Sediile partidelor au fost devastate, iar presa a fost cenzurată.
România a fost exclusă de instituţiile internaţionale de la orice tip de finanţare.
Dosarul privind mineriada conţine peste 800 de mii de pagini, cu declaraţii ale victimelor şi ale participanţilor la eveniment.
"Dosarul cu generalul Chiţac, care a fost trimis de mine în instanţă în anul 2000, s-a reîntors la Parchet, zace la Parchet, iar celălalt, privind cele peste 1.700 de părţi vătămate, se află încă la Parchet", spune fostul procuror militar, Dan Voinea, despre situaţia dosarelor.
Până în prezent, la fel ca în cazul revoluţiei, nu există nicio condamnare pentru mineriada din iunie 1990.