Van Rompuy, "informat de intenţia de a creşte salariile"
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că România intenţionează ca, de la mijlocul anului, să aplice o revenire a salariilor bugetarilor.
Articol de Sorin Solomon, 25 Aprilie 2012, 10:58
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că l-a informat despre intenţia părţii române privind revenirea, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, pentru stimularea consumului.
Şeful statului a spus că a avut discuţii consistente cu Herman Van Rompuy, una dintre teme fiind eforturile de relansare economică.
Traian Băsescu a spus că i-a prezentat preşedintelui Consiliului European măsurile pe care partea română vrea să le ia pentru încheierea anului cu creştere economică.
"Am prezentat intenţia ca de la mijlocul anului să revenim la salariile de dinaintea reducerii cu 25%, scopul fiind stimularea consumului şi respectarea unor angajamente asumate", a spus Traian Băsescu.
El a menţionat că, potrivit acestor angajamente publice, diminuările de salarii au fost măsuri temporare.
Recuperarea integrală a diminuărilor salariale este prevăzută în Programul de convergenţă aprobat, recent, de guvern, la capitolul privind politica bugetară pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".
Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către guvern.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
Şeful statului a mai precizat că l-a informat pe Herman Van Rompuy cu privire la perspectiva adoptării pactului fiscal, care se află deja în Parlament, şi, care, a spus preşedintele, ar putea să treacă în două săptămâni de Camera Deputaţilor.
Fondurile de coeziune ale Romaniei "trebuie menţinute"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a insistat, în discuţia cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru menţinerea sau chiar creşterea a fondurilor de coeziune pentru Romania în următorul exerciţiu bugetar al UE, 2014-2020.
"Am discutat şi subiectul următorului cadru financiar al UE, bugetul pe 2014-2020, insistand asupra faptului că Romania are nevoie de menţinerea sau chiar creşterea fondurilor de coeziune", a spus şeful statului în declaraţia de presă comună după întrevederea cu Herman Van Rompuy.
La randul său, preşedintele Consiliului European a arătat că a luat notă de poziţia exprimată de preşedintele Traian Băsescu în această privinţă. "Bugetul pentru 2014-2020 trebuie să fie un instrument de creştere pentru toată Uniunea. La viitorul Consiliu European din iunie vom continua discuţia", a spus Van Rompuy.
România împreună cu alte 11 state membre şi cu Croaţia au prezentat marţi, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Afaceri Generale al UE, o declaraţie comună privind asigurarea unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020.
Pactul fiscal, "trebuie ratificat rapid"
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a pledat pentru ratificarea rapidă a Pactului Fiscal, menit să consolideze disciplina bugetară în Uniunea Europeană.
Într-un discurs rostit în Parlamentul de la Bucureşti, Rompuy a vorbit despre nevoia de continuare a cooperării economice în Europa şi a apreciat eforturile guvernului român de a pune capăt crizei economice, transmite redactorul Radio România Actualităţi, Septimiu Roman
Criza economică şi financiară a determinat măsuri de urgenţă vizând fonduri de salvare şi punerea la punct a unei guvernări economice pentru evitarea unor probleme viitoare, a afirmat preşedintele Consiliului European.
Ratificarea rapidă a tratatului pentru întărirea disciplinei bugetare este crucială şi poate preveni crize viitoare de datorii, a afirmat Herman van Rompuy, care a apreciat eforturile ţării noastre de depăşire a crizei.
"România a făcut faţă cu flexibilitate şi, totuşi, şi cu frustrare şi furie tuturor acestor fenomene. De aceea, este important să lucrăm cu onestitate şi cu corectitudine" a afirmat Herman van Rompuy.
Între provocările care-i stau României în faţă, preşedintele Consiliului European a amintit utilizarea mai bună a fondurilor europene, rezolvarea slăbiciunilor privind eficacitatea guvernului, reforma vechilor întreprinderi publice, lupta împotriva corupţiei, sporirea competitivităţii şi atragerea de investitori împreună cu încurajarea reformelor structurale, orientarea bugetelor cu prioritate pe cheltuielile care duc la creşterea competitivităţii, investiţii în energie, telecomunicaţii şi transporturi.