Vaccinarea antirujeolă
A crescut numărul celor ce au murit în urma complicaţiilor produse de rujeolă.
Articol de Radiojurnal, 22 Iulie 2017, 13:13
A crescut numărul celor ce au murit în urma complicaţiilor produse de rujeolă.
Sunt 32 de decese după ce um bărbat de 29 de ani din Craiova a murit la începutul lunii la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Nicoleta Turcu.
Reporter: Statisticile recente arată că de la începutul epidemiei s-au înregistrat 8246 de cazuri de îmbolnăviri, în condiţiile în care pragul de 8000 a fost depăşit săptămâna trecută. Medicii au constatat şi că un pacient din patru a avut nevoie de spitalizare. Vaccinul împotriva rujeolei a fost introdus în anul 1979, iar în urma imunizării numărul cazurilor a scăzut semnificativ. De altfel, specialiştii spun că boli precum difteria au putut fi eradicate în România prin vaccinare.
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol: Dacă anterior introducerii vaccinării împotriva difteriei aveam incidenţe foarte mari, am ajuns ca din anul 1989 când am înregistrat ultimul caz de difterie în România, să nu o mai vedem. Şi tusea convulsivă care a beneficiat de vaccinare încă din 1960 şi-a redus substanţial incidenţa.
Reporter: Şi cazurile de infectare cu pojar dispăruseră definitiv între anii 1998-1999 după o amplă campanie de informare şi conştientizare a importanţei vaccinării. Acestea au reapărut mai târziu, din anul 2009, în special din cauza refuzului părinţilor de a-şi injecta copiii şi a sincopelor în aprovizionarea cu serurile necesare. Acum Ministerul Sănătăţii a început o altă campanie la care s-a alăturat şi Radio România. Mămicile spun că au fost informate în legătură cu beneficiile vaccinării. Cu câteva dintre ele a stat de vorbă corespondenta RRA de Covasna, Oana Negrea.
-: Mi se pare o iresponsabilitate să nu fie vaccinaţi şi mi se pare bine că este finanţat de stat şi de a fi obligatoriu.
-: După părerea mea, informăm populaţia şi pe urmă să lăsăm fiecare să decidă după propria conştiinţă.
Realizator: În această campanie se va acorda o atenţie sporită şi mediului rural. Acolo unde nu există puncte sanitare, minorii vor fi transportaţi la dispeceratele comunelor pentru a fi imunizaţi.