USL anunţă că va lansa un program în domeniul sănătăţii
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Asărăstoaie, susţine că, odată cu aplicarea normelor contractului-cadru, 40% dintre cabinetele de medicină de familie vor fi închise.
07 Iunie 2011, 17:02
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie şi alţi reprezentanţi ai comunităţii medicale au avut marţi o întâlnire cu liderii Uniunii Social Liberale, în care au analizat situaţia din domeniul medicinii de familie.
Uniunea Social Liberală a anunţat că va lansa un program propriu, în sănătate, similar cu cel din educaţie, iar pentru debolcarea actualei situaţii, mai anunţă liderii USL, ar trebui suplimentate la buget un fod de aproximativ 50 milioane de euro.
"Există soluţii imediate şi somăm guvernul, primul ministru, în primul rând, să aibă dialog cu medicii de familie, să dea curs solicitărilor legitime ale acestora. Din punctul nostru de vedere, prin cele două comisii de specialitate, de la Senat şi de la Cameră, prin structurile noastre locale, vom participa şi ne vom implica, cât de mult se poate, în susţinerea unei cauze corecte şi drepte, a medicilor de familie, şi în găsirea şi aplicarea acestor soluţii, care să rezolve blocajul acutal" afirmă preşedintele PSD, Victor Ponta.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Cristian Eremia, solicită opoziţiei să precizeze şi o eventuală sursă de finanţare pentru salvarea medicilor de familie.
"Să spună de unde iau banii, de la cine. Trebuie să luăm din bugetul asigurărilor de sănătate, este obligatoriu, da? Primul lucru. Şi al doilea, să spună PSD, de la cine luăm: de la medicamente, de la materiale sanitare, proteze, orteze, spitale?" spune secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Cristian Eremia.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, atrăgea astăzi atenţia că investiţia de 50 milioane de euro, în sistem, ar fi mult mai de dorit, decât închiderea a aproximativ 40% din numărul cabinetelor de familie, cu efecte negative asupra populaţiei.
"Efortul financiar este de 50 milioane de euro, calculat, dar, pierderile care vor fi prin închiderea a 40% din cabinetele medicilor de familie vor fi mai mari, pentru că vor creşte inechităţile din sistemul de sănătate, că se vor închide cabinete, în zonele defavorizate", afirmă preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
Medicii de familie continuă să protesteze şi refuză să semneze actele adiţionale la contractul-cadru pe 2010, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale a Mediciilor de Familie, Rodica Tănăsescu, doar 15% dintre medicii de familie din România au semnat, până marţi, contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.