Urzici în meniurile restaurantelor tradiționale
În trecut, urzicile erau considerate hrana săracilor. Acum, însă, ele sunt tot mai căutate, inclusiv de cei cu dare de mână, pentru că medicii nutriționiști recomandă consumul acestei plante.
19 Martie 2011, 15:34
În trecut, urzicile erau considerate hrana săracilor.
Acum, însă, ele sunt tot mai căutate, inclusiv de cei cu dare de mână, pentru că medicii nutriţionişti recomandă consumul de urzici drept o sursă foarte bună de fier şi de vitamine, necesare în special celor care se luptă cu astenia de primăvară.
Drept urmare, urzicile au apărut în meniurile restaurantelor din judeţul Cluj, mai ales a celor care oferă meniuri tradiţionale.
Piedici birocratice
Fiecare restaurant îşi păstrează secrete reţetele, însă bucătarii spun că, atunci când gătesc supă ori alte feluri de mâncare în care folosesc urzici, cum ar fi sote, asociază cel mai adesea gustul acestor plante cu cel al usturoiului. Alţii folosesc sucul de roşii, ceapa roşie călită ori morcovii pentru a prepara mâncarea.
Deocamdată, numărul restaurantelor şi pensiunilor care oferă reţete pe bază de urzici este mic.
Proprietarii de restaurante spun că au probleme cu regulile pentru securitate alimentară, care sunt deosebit de complicate şi care, de multe ori, îi determină pe operatorii din domeniul turismului să apeleze la ingrediente cumpărate din supermarketuri decât la producătorii locali.
Iar urzicile sunt vândute în pieţele din oraş sau direct restaurantelor de către localnici, care le culeg de la marginea pădurilor ori din poieni.
Însă, pentru că urzicile sunt tot mai apreciate de către turişti, proprietarii de restaurante care au introdus aceste plante în meniuri spun că se vor lupta cu birocraţia şi că vor continua să prepare mâncăruri bazate pe urzici.