Unul din zece spitale româneşti are atestat de calitate
Doar 52 de spitale publice dintr-un total de 440 au obţinut până în prezent atestate de calitate de la Comisia Naţională de acreditare a spitalelor.
Articol de Cristian Bâcâin, 10 Aprilie 2013, 08:27
Doar 52 de spitale publice dintr-un total de 440 au obţinut până în prezent atestate de calitate de la Comisia Naţională de acreditare a spitalelor.
Procesul este obligatoriu pentru spitalele publice, dar şi pentru cele private, care doresc să acceseze fonduri de la Casa de Asigurări.
Procesul de evaluare a spitalelor început în 2011 se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative reflectate în sinteza a peste 2.500 de indicatori.
Pentru a fi acreditate, unităţile medicale trebuie să îndeplinească un procentaj de 85% din regulile impuse până la sfârşitul lui 2015.
La nivel naţional, puţin peste 10% din totalul spitalelor publice sunt acreditate.
Preşedintele Comisiei Naţionale de acreditare a spitalelor, Vilmoş Lucaci, atrage atenţia că în lipsa acestor evaluări, pe lângă servicii de proastă calitate pentru pacienţi, se pune problema blocării accesului la fondurile Casei de Asigurări.
"Până în momentul de faţă, sunt invitate 76 de spitale şi acreditate sunt 52. Restul este în lucru. Sunt spitale destul de importante, care nu că nu au depus actele în totalitate, unii au depus, sunt destul de multe spitale care solicită amânare, pe considerentul că au intrat în reabilitare, bineînţeles că ei doresc să fie pregătiţi la un nivel maxim, pe cât posibil.
"Din păcate eu am mari semne de întrebare şi sunt îngrijorat în acest sens, că rezultatul acestor amânări masive ne-ar duce la imposibilitatea încheierii procesului de evaluare până în decembrie 2015. Majoritatea spitalelor care au fost invitate au fost pregătite", a declarat Vilmoş Lucaci.