Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE: Funeraliile Papei Francisc

Sute de mii de credincioși îi aduc un ultim omagiu celui care a condus în ultimii 12 ani Biserica Catolică.

Foto: Elena Postelnicu/RRA

Articol de Petruţ Hîrţescu, 26 Aprilie 2025, 08:59

UPDATE: Sicriul cu trupul Papei Francisc a ajuns la Biserica Sfânta Maria Maggiore.

UPDATE: Ultimul drum al Papei spre Biserica Sfânta Maria Maggiore.

UPDATE: Sicriul cu trupul Papei Francisc părăsește Basilica Sfântul Petru.

UPDATE: Slujba s-a încheiat. Bat clopotele în Piața Sfântul Petru din Vatican.

UPDATE: Măsuri de securitate excepționale în Piața Sfântul Petru de la Vatican. Toată zona este supravegheată de 4000 de polițiști, jandarmi și alte forțe de ordine. Controalele cu detectoare de metale încep de la o distanță de 500 m față de piață și până în fața Bazilicii sunt patru puncte de control. Două elicoptere și un avion survolează Vaticanul. În piață se află și militari ai Aeronauticii italiene cu sisteme anti-drone.

UPDATE: Slujba de înmormântare a Papei Francisc este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor.

UPDATE: LIVE VIDEO pe romaniaactualitati.ro

UPDATE: Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să bată pentru funeraliile Papei Francisc. Slujba de înmormântare a început.

Video: Alessandro Gisotti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea "Dimineţi cu .... soare" - Realizator: Adrian Soare - La această oră, Piața Sfântul Petru de la Roma, Vatican este plină de oameni simpli, de șef de stat, de capete încoronate, pentru a asista la funeraliile Papei Francisc. În această săptămână, după decesul Suveranului Pontif, 250.000 de oameni au așteptat ore în șir pentru a se reculege la căpătâiul Papei Francisc. Corespondentul Radio România la Roma, Elena Postelnicu, a fost printre ei.

Ați vrut să fiți prezent astăzi aici la Vatican?

- Da, este un moment unic în viață când poți să saluți, în acest moment de tristețe, pe cel care a fost Papă pentru 12 ani, cel care ne-a îndrumat să fim mai buni, să respectăm aproapele și să urmăm calea dubovnicească. Deși nu sunt catolic, sunt bucuros că am reușit să îl văd de câteva ori în ipostaze foarte plăcute, împreună cu familia. A fost o persoană apropiată tuturor. A iubit copiii, cum de altfel i-a iubit și pe cei sărmani. A fost o persoană care a vrut binele omenirii, a vrut pacea în lume. Sperăm ca noul pontif să urmeze acest parcurs al Papei Francesco. Sperăm ca de sus să ne vegheze și să ne ajute pe toți, în parte. Provin dintr-o familie ortodoxă, dar asta nu înseamnă că o personalitate ca Papa Francisc, fiind aici la Roma, să fim alături de el în acest moment de durere pentru toată lumea.
Reporter: De câți ani în Italia?

- Sunt de 26 de ani în Italia.

- Am ţinut foarte mult să vin să-i dau ultimul salut, pentru că mi-a plăcut acest Papă, pentru valorile pe care le-a promovat, pentru spiritul său de pace, pentru mesajele sănătoase pe care le lansa în fiecare contact al său cu lumea, cu oamenii, și mi-a plăcut foarte mult că și-a dus crucea cu demnitatea, până la urmă și baia de mulțime pe care a vrut să o facă înainte de a apuca Calea Luminii este o dovadă a faptului că el ne-a iubit.
Reporter: Ați venit chiar din prima zi.

- Da, am venit din prima zi pentru că, nu știu, pe urmă se așteaptă pelerini din toate părțile lumii și ar fi fost mai greu, dar țineam foarte mult pentru că am fost în seara când a fost ales și eram chiar sub balcon. Am o istorie aparte cu ziua aia, pentru că am venit în piață, erau vreo 20 de persoane, vorbeam cu o doamnă când m-am întors piața era plină, și m-am apropiat din start la acest Papă. I-am urmărit toate publicațiile, am cărțile lui acasă. Să sperăm că următorul Papă va duce aceleași mesaje de dragoste de pace, de omenie.

Sunteți ortodoxă?

- Sunt ortodoxă.

Dacă urmăriți și ceea ce se întâmplă aici, la Vatican.

- Nu pot să nu urmăresc, pentru că am fost primită cu ospitalitate de oamenii lui Dumnezeu, indiferent că sunt catolici, sunt ortodocși. Mi-am găsit liniștea. Mi-am găsit realizarea. M-am găsit între creștini. Ar trebui să ne unească, să credem în ceva.

În direct pe Radio România Actualități, 11:13. De câteva minute, clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să bată pentru funeraliile Papei Francisc și suntem în direct cu Elena Postelnicu acolo, la Roma. Hristos a Înviat, Elena!

Adevăr a Înviat!, de aici, de la Vatican, într-o zi foarte tristă. Mă aflu în Piaţa San Pietro, Sfântul Petru, de la ora 6:30, ora Italiei, 7:30, la noi, și sunt uimită de cât de multă lume a putut să vină aici astăzi, la funeraliile lui Papa Francisc.Personal, am asistat şi la ceremonia de montare a lui Benedict al XVI-a lea din 2023. Dar pot să spun că atunci nu era atât de multă lume și în plus, nu am văzut atunci atâtea lacrimi ca acum și n-am văzut nici atâţia tineri ca astăzi. Și asta, deoarece la acest sfârșit de săptămână, aici, la Vatican, are loc Jubileul adolescenților.

Dar, așa cum știm, Bergolio a făcut multe eforturi în pontificatul său de 12 ani ca să-i apropie pe tineri tot mai mult de biserică. Și se pare că a reușit. Tinerii sunt acum, asistă la înmormântarea lui. De câteva minute, tocmai a început slujba, așa cum spuneai și tu.

Sfânta liturghie, prezidată de Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului cardinalilor, alături de 750 de episcopi, 220 de cardinali și 4000 de preoți.

În primele rânduri se află reprezentanții cele 180 de delegații din străinătate, 10 suverani și 50 de șefi de stat și de guvern, inclusiv din țara noastră și din Republica Moldova. Pe locurile de onoare s-au așezat autoritățile din Argentina, țara de origine a pontifului, alături de autoritățile din Italia, președintele Sergio Mattarella, premierul Giorgia Meloni. Urmează suveranii, după care, în ordinea alfabetului francez, franceza este limba Vaticanului, restul autorităților din străinătate.

Președintele american Donald Trump, se pare că stă alături de omologul său francez Emmanuel Macron și destul de departe de liderul de de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Țara noastră este reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan, de premierul Marcel Ciolacu, președinte Camerei Deputaților, Ciprian Constantin Șerban, ministrul de externe Emil Hurezeanu, și desigur, de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan.

Din partea Republicii Moldova se află la ceremonie, președinta Maia Sandu. Slujba va ține aproximativ 2 ore, după care sicriul suveranului Pontif a plecat spre Basilica Santa Maria Magigre.

În această dimineață am aflat cu toții surprinși că va fi transportat cu un papamobil, acea mașină cu care... cu care lui Bergoglio îi placea foarte mult să iasă în mulțime, acea mașină cu care a ieșit și duminica trecută, în prima zi de Paște, în ultima sa plimbare de 15 minute printre credincioși.

Traseul are o distanță de 6 km, cortegiul funerar trecând chiar și prin fața Coloseumului. Desigur că pe acest traseu așteaptă deja câteva sute de pelerini care nu au avut curajul să vină până în mulțimea de peste 150.000, se pare că sunt la această oră aici, în piață și pe via de la Conciliazione, strada din fața bazilicii și acești cetățeni, alte sute de cetățeni, așteaptă să treacă papamobilul cu sicriul lui Francisc.

În rest la Basilica Santa Maria Maggiore, momentul înmormântării, așa cum am mai spus și în alte transmisiuni ale mele, va fi privat.

La dorința lui Bergolio, vor putea asista doar membrii din familie, cardinali și prieteni de la Vatican.

Vreau să mai spun că mormântul suveranului pontif, care va putea fi vizitat începând de duminică dimineața, este extrem de simplu, din marmura albă, adusă din regiunea Liguria, de unde-și avea originile italiene Papa Francisc, cu inscripția Franciscus și cu o imagine a crucii pe care Bergoglio a purtat-o atât ca arhiepiscop de Buenos Aires, cât și ca Papă, fără să scrie nicăieri că el a fost pentru 12 ani lider al Bisericii Catolice. Vreau să mai spun, Adrian, doar atât că toată zona este supravegheată.

Sunt 4000 de reprezentanți ai forțelor de ordine și 4000 de voluntari care se ocupă de pelerini. Și eu, ca să ajung aici, chiar având o legitimație de gât, am trecut prin trei controale cu detectoare de metal. Ca să ajung în piață, trebuia să mai fac încă un control. Eu sunt înainte să se intre în piață. Acesta este locul pentru jurnaliști.

Realizator: Elena, o curiozitate. Tu ai avut ocazia de a-l cunoaște pe Papa Francis?

Da, am avut această ocazie de trei ori. Am avut ocazia să-l cunosc, să-l salut și chiar să vorbim puțin, dar a fost impresionant.

Realizator: De trei ori.

În acest moment, pot să spun că sunt foarte emoționată, așa cum eram și luni, atunci când am intrat în direct să anunț moartea sa. Sunt la fel de emoționată acum și la începutul slujbei, când toată lumea de aici, din piață, a început să aplaude, pur și simplu aplaudam şi eu.

Realizator: Dacă l-ai întâlnit de trei ori, ți-a fost mai ușor să-l întâlnești, decât probabil să intri acum, când Piața San Pietro sigur că e sub condiții de mare securitate. Elena Postelnicu a fost cu noi. Va reveni în edițiile de la Radio România Actualități. Mulțumiri! De la Roma ne întoarcem acasă. Papa Francisc va fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore. Care va fi moștenirea lui? Este o întrebare care va apărea, dacă nu cumva a apărut deja.

UPDATE: Creștinii din România îi aduc un omagiu Papei Francisc

Foto: facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen

Știrea inițială:

Zeci de șefi de stat și de guvern, precum și peste 180 de delegații oficiale din întreaga lume participă , la Roma, la funeraliile Papei Francisc, decedat luni la vârsta de 88 de ani.

Alături de aceștia, sute de mii de credincioși îi vor aduce un ultim omagiu celui care a condus în ultimii 12 ani Biserica Catolică.

Vineri seară au fost înfăptuite ultimele pregătiri pentru ceremonia de sâmbătă, așteptată să înceapă la ora 11:00, ora României.

Slujba va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor.

Peste 200.000 de creștini se așteaptă să participe la funeralii în fața Bazilicii San Pietro, iar acestora li se vor alătura toate persoanele aflate de-a lungul traseului de șase kilometri pe care cortegiul funerar îl va parcurge până la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va avea loc înmormântarea, tot în mod privat, la dorința lui Bergoglio.

Mormântul Suveranului Pontif, care va putea fi vizitat începând de duminică dimineața, este extrem de simplu: din marmură albă adusă din regiunea Liguria, de unde își avea originile italiene Papa Francisc, cu inscripția Franciscus, și cu o imagine a crucii pe care Bergoglio a purtat-o atât ca arhiepiscop de Buenos Aires, cât și ca papă, fără să scrie nicăieri că el a fost pentru 12 ani lider al Bisericii Catolice.

La funeraliile papale vor participa și președintele interimar Ilie Bolojan, alături de premierul Marcel Ciolacu și o delegație de înalți oficiali ai statului.

Sâmbătă, în semn de respect pentru deschiderea totală și căldura arătată permanent românilor, Guvernul României a decretat zi de doliu național.

Cod portocaliu de ploi torențiale
România 26 Aprilie 2025, 14:53

Cod portocaliu de ploi torențiale

Se pot cumula în scurt timp 30-40 de litri de apă pe metru pătrat.

Cod portocaliu de ploi torențiale
Slujbe în onoarea Papei Francisc sunt oficiate în bisericile catolice din Suceava
România 26 Aprilie 2025, 13:18

Slujbe în onoarea Papei Francisc sunt oficiate în bisericile catolice din Suceava

După ceremonia de înmormântare a fostului Suveran Pontif, credincioșii catolici din România vor participa la un Recviem.

Slujbe în onoarea Papei Francisc sunt oficiate în bisericile catolice din Suceava
Palatul Cotroceni își deschide din nou porțile pentru public
România 26 Aprilie 2025, 10:46

Palatul Cotroceni își deschide din nou porțile pentru public

Accesul publicului se face între orele 10:00 și 18:00.

Palatul Cotroceni își deschide din nou porțile pentru public
Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
România 26 Aprilie 2025, 10:37

Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său

În sicriul Papei, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care și...

Medalia vizitei papei Francisc în România, depusă în sicriul său
Creștinii din România îi aduc un omagiu Papei Francisc
România 26 Aprilie 2025, 10:23

Creștinii din România îi aduc un omagiu Papei Francisc

La Reșița, două expoziții și o ștampilă filatelică ocazională vor marca acest moment istoric.

Creștinii din România îi aduc un omagiu Papei Francisc
Arhiepiscopul Mitropolit de București, Aurel Percă, va participa la funeraliile Papei Francisc
România 26 Aprilie 2025, 09:10

Arhiepiscopul Mitropolit de București, Aurel Percă, va participa la funeraliile Papei Francisc

Înaltul prelat spune că Papa Francisc a fost, prin stilul său natural și apropiat de oameni, un pontif care a răspuns...

Arhiepiscopul Mitropolit de București, Aurel Percă, va participa la funeraliile Papei Francisc
Omul de afaceri Bogdan Peşchir va fi eliberat din arestul preventiv
România 25 Aprilie 2025, 23:51

Omul de afaceri Bogdan Peşchir va fi eliberat din arestul preventiv

Bogdan Peşchir afost acuzat de coruperea alegătorilor în campania electorală a lui Călin Georgescu.

Omul de afaceri Bogdan Peşchir va fi eliberat din arestul preventiv
România 25 Aprilie 2025, 23:48

Teatrul de Vară din Mamaia va intra în proces de modernizare

Timp de un an şi jumătate se vor face intervenţii de consolidare şi renovare, interior şi în exterior.

Teatrul de Vară din Mamaia va intra în proces de modernizare