Ungaria susţine aderarea României la spaţiul Schengen
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că guvernul de la Budapesta sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen. Ungaria preia în 2011 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Articol de Bogdan Mihai, 08 Noiembrie 2010, 20:58
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a apreciat luni că România a făcut toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, guvernul de la Budapesta susţinând acest obiectiv al Bucureştiului.
"I-am spus domnului prim-ministru Emil Boc că Ungaria simte ca o misiune a sa ca în următoarea jumătate de an să facem mult pentru aderarea la Schengen. Dorim ca acest proces de aderare la Schenegen să se încheie cu succes. Vedem că România a comis totul în acest scop.
"Eu, personal, în colaborare cu domnul prim-ministru, voi face totul ca pe baza activităţii depuse să se realizeze aderarea României la spaţiul Schengen în următorul semestru", a spus Viktor Orban.
Premierul Emil Boc a reiterat faptul că România solicită evaluarea ţinând cont doar de condiţionalităţile tehnice de aderare la Schengen, nu şi de alte aspecte.
"Am apreciat poziţia corectă a Ungariei cu privire la spaţiul Schengen. Suntem conştienţi, ca ţară, de faptul că urmează să fim graniţa exterioară a Uniunii Europene şi, din acest punct de vedere nu am cerut şi nu vom solicita niciun fel de concesie cu privire la îndeplinirea criteriilor tehnice de aderare la spaţiul Schengen.
"Ceea ce am solicitat a fost doar o evaluare obiectivă, europeană, ţinând cont de condiţiile tehnice şi nu de impunerea altor condiţionalităţi politice care nu au legătură cu spaţiul Schengen", a spus Emil Boc.
Emil Boc speră la un tratament echilibrat pentru România
El şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de Ungaria pentru aderarea României la spaţiul Schengen, declarându-se convins de faptul că Budapesta, când va deţine preşedinţia UE, va asigura un tratament echilibrat României.
"Din acest punct de vedere am apreciat suportul pe care domnul prim-ministru Orban şi Ungaria le-au acordat constant României şi sunt convins că şi în calitatea pe care o va avea după 1 ianuarie 2011, în cadrul UE, ne va sprijini în asigurarea echilibrului şi tratamentului corect în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, aderare legată de îndeplinirea condiţiilor tehnice şi nu de conexarea cu alte elemente care nu au legătură cu acest element tehnic', a mai spus premierul Emil Boc.
Şeful executivului de la Budapesta şi-a exprimat susţinerea pentru lărgirea Uniunii Europene, însă a atras atenţia asupra greutăţilor pe care le întâmpină aderarea Croaţiei la UE.
"În etapa următoare, va trebuie lărgită UE, însă sunt unele greutăţi şi în loc ca aceste greutăţi să scadă, se pare că sporesc. În primul semestru, până la final, trebuie să ducem Croaţia în pragul aderării.
"În prezent, apar tot mai multe teme care împiedică acest proces şi l-am rugat pe domnul prim-ministru să rămânem angajaţi în sensul susţinerii Croaţiei şi să nu permitem ca alte teme de orice natură să fie conexate acestui proces", a spus Viktor Orban.
Ungaria va deţine preşedinţia UE în prima jumătate a anului 2011.