Un val de caniculă afectează România
De astăzi şi până joi, un val de caniculă a cuprins România, iar unii dintre cei mai afectaţi sunt pacienţii internaţi în spitalele din România.
Articol de Radiojurnal, 12 August 2014, 17:43
Temperaturi vor atinge 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în zonele de câmpie şi de podiş.
Valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii, iar în funcţie de evoluţia şi intensitatea sa, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informarea de vreme caniculară.
În zilele caniculare unii dintre cei mai afectaţi sunt pacienţii internaţi în spitalele din România.
La Spitalul Judeţean din Timişoara, de exemplu, din lipsă de fonduri, doar câteva saloane au aparate de aer condiţionat şi chiar dacă s-ar găsi bani pentru montarea mai multor aparate, sistemul electric nu ar face faţă solicitării, transmite Radio România Timişoara.
Clădirea a fost izolată exterior, iar pe geamuri a fost montată folie reflectorizantă, ceea ce determină o scădere a temperaturii din saloane cu câteva grade.
O situaţie mai bună se înregistrează la Arad, unde mai multe saloane din Spitalul Judeţean au aparate de aer condiţionat, susţine purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, doctorul Adrian Wiener.
”Cam 20 - 25% din saloanele Spitalului Judeţean sunt dotate cu aer condiţionat, care funcţionează şi noi sperăm că face faţă acestor zile caniculare” mai spune directorul spitalului.
Investitiile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Arad, care a izolat termic cladirea sediului central al spitalului şi a montat geamuri termopan la toate saloanele şi cabinetele.
Radio România Timişoara transmite că de la preluarea acestei unităţi medicale de Consiliul Judeţean Arad, instituţia a investit sau derulează investiţii peste 14 milioane de euro.
Evitați expunerea la căldură
În cele mai multe localităţi din ţară autorităţile au instalat puncte de distribuţie a apei potabile şi puncte special amenajate şi dotate cu aer condiţionat în care oamenii pot să se oprească pentru câteva minute să se răcorească.
Au fost instalate şi puncte de prim ajutor, iar serviciile de ambulanţă sunt gata să suplimenteze echipajele dacă va creşte numărul solicitărilor.
Oricum, în zilele caniculare ar fi bine să nu vă expuneţi inutil la căldură, beţi în schimb multă apă şi evitaţi alcoolul.
”Indicat ar fi ca în intervalul 11:00 - 18:00 să nu stea la plajă, să nu facă eforturi fizice în căldura de afară, să nu străbată distanţe lungi în soarele torid. dacă totuşi trebuie să se deplaseze sau să facă anumite activităţi fizice atunci vor trebui să poarte îmbrăcăminte albă, lejeră. Culoarea oliv protejează foarte bine, din fibre naturale, in, bumbac, mătase naturală, capul să fie acoperit cu şapcă sau pălărie de soare, ochii să fie protejaţi cu ochelari de soare. De asemeni, pentru cei care au tegumentul foarte sensibil pe porţiunile rămase neacoperite de vestimentaţie vor aplica creme cu factor mare de protecţie solară la plecarea de acasă”, spune directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, doctorul Alice Grasu.