"Un sfert dintre bolnavii de cancer" din România, trataţi corect
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat la RRA că lipsa unei strategii şi subfinanţarea afectează programele de tratament.
Articol de Marilena Frâncu, 04 Februarie 2013, 08:21
Luni este Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului.
La Bucureşti, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România încearcă să atragă din nou atenţia autorităţilor asupra situaţiei acestor persoane printr-o conferinţă de presă cu titlul "Trăim în Europa, dar ne tratăm în România".
În ţara noastră nu există deocamdată o statistică oficială a bolnavilor de cancer, pentru că nu avem un Registru Naţional de Oncologie, dar specialiştii estimează că există peste 500 de mii de persoane afectate, iar dintre acestea 96 de mii sunt în tratament.
Doar un sfert din pacienţii cu cancer de la noi sunt trataţi corect - susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi asta din cauza subfinanţării programului naţional şi a lipsei unei strategii în acest sens.
"Situaţia dezastruoasă din sistemul de sănătate, exporturile paralele datorită celui mai mic preţ din Europa, plus decontarea la un an, din această cauză medicamentele noastre au dispărut şi atunci cei trataţi corect ori îşi cumpără tratamentele, ori au norocul să-şi găsească medicamentele în farmaciile de spital sau în farmaciile libere", a declarat Cezar Irimia.
Asistenţă medicală transfrontalieră
Compania Unifarm, distribuitorul deţinut de ministerul sănătăţii, a adus în ţară peste jumătate din cele 25 de medicamente importante în tratamentul oncologic, dar cantitatea acestora nu rezolvă criza citostaticelor 100%, susţine Cezar Irimia.
"Faptul că Unifarm nu are încheiate contracte cu producătorii şi furnizorii de citostatice nu poate decât să ia ceea ce mai găseşte în piaţa europeană şi internaţională. Pentru acest lucru ar trebui să aibă şi acel fond de rulment pe care, în sfârşit, guvernul şi l-a atribuit", a declarat Cezar Irimia.
Compania Naţională Unifarm S.A. a fost înfiinţată în 1935, fiind în subordinea ministerului sănătăţii. Unifarm se implică în asigurarea programelor naţionale de sănătate organizate şi finantate de acest minister.
Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră ce va fi adoptată şi de ţara noastră anul acesta va oferi pacienţilor posibilitatea de a se trata în orice stat membru, dar decontarea serviciilor se va face până la nivelul costurilor practicate în România.
Bugetul ministerului sănătăţii pe anul 2013 a fost aprobat vineri de Comisiile reunite de buget-finanţe ale parlamentului.
A fost adoptat inclusiv un amendament care a vizat redistribuirea sumei de 4.000.000 de lei pentru majorarea capitalului social al SC Unifarm SA.
Audio: Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, la Apel Matinal la Radio România Actualităţi.