Un român, "Drept între popoare"
Alexandru Cherecheş din Şimleul Silvaniei, care, în 1944, pe când avea 17 ani, a ajutat mai mulţi evrei să fugă din România, a primit distincţia "Drept între popoare" oferită de statul Israel.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Ianuarie 2011, 20:01
Românii au avut ocazia joi, de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, să-şi amintească de victimele nazismului.
Unele dintre cele mai importante manifestări de la noi din ţară, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Adrian Lungu, au fost în judeţul Sălaj, la Şimleul Silvaniei, acolo unde se află singurul muzeu al Holocaustului din Transilvania.
În afară de supravieţuitori ai Holocaustului, joi, au fost onoraţi şi românii care i-au salvat pe evrei de la moarte.
Este şi cazul lui Alexandru Cherecheş, care, în 1944, pe când avea 17 ani, a ajutat mai mulţi evrei să fugă din România.
Ziua Internaţională a Holocaustului a fost marcată în oraşul sălăjan Şimleul Silvaniei de localnici la Muzeul Memorial al Holocaustului în prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, şi a unei delegaţii de oameni de cultură şi afaceri din Israel şi Statele Unite ale Americii.
Un sălăjean a primit distincţia "Drept între popoare"
Muzeul Memorial al Holocaustului de la Şimleul Silvaniei. Foto: Adrian Lungu. |
La eveniment a luat parte şi Alexandru Cherecheş, singurul sălăjan care a primit medalia "Drept între popoare", distincţie oferită de statul Israel pentru că şi-a riscat viaţa, salvând de la deportare evreii ascunşi în pădurile din apropierea oraşului Şimleul Silvaniei.
"Am avut o şedinţă la sala de cultură şi acolo se discută: dar zice, uite, zice, în pădure sunt mulţi evrei fugari, trebuie înconjurată pădurea şi prinşi.
"Şi m-am tot tras înapoi, până la uşă, am ieşit afară, nu m-am oprit 5 kilometri până acolo. Le-am spus care-i situaţia.
"Am trecut lângă pădure, aşa, odată câinele, ham-ham, ham-ham, aşa, în tufiş acolo, după aia, văd că scoate capul evreul, mă întreabă: "Ce eşti?". Zic: "Român".
"S-a aliat cu tata. Veneam la 5 kilometri cu mâncare noaptea, nu ştia nimeni", îşi aminteşte Alexandru Cherecheş.
Sălăjeanul trece zilnic pragul Muzeului Holocaustului din Şimleu, muzeu, care, potrivit directorului Daniel Stejerean, este unic în România.
"Este un unicat, prin faptul că Sinagoga găzduieşte muzeul.
"Sinagoga a fost înfiinţată în preajma anului 1880 şi a funcţionat ca sinagogă până în perioada celui de-al doilea război mondial", a afirmat Daniel Stejerean.
În anul 1944, în Sălaj trăiau peste 14.000 de evrei, dintre care aproape 1.300 erau în Şimleul Silvaniei.
Acum, în judeţ, au mai rămas doar câţiva evrei, însă niciunul nu-i în Şimleu.
Ziua Holocaustului, marcată şi la Bucureşti
În Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român a avut loc vernisajul unei expoziţii, care a fost rezultatul unei tabere de pictură cu tema "Destinul evreilor din România în timpul celui de-al doilea război mondial", organizate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", ne-a precizat realizatoarea Mihaela Helmis.
Tabără s-a desfăşurat în luna august, la Borsec, în judeul Harghita, de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".
La Muzeul Ţăranului Român, a participat şi Excelenţa Sa, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer.
Tot la Muzeul Ţăranului Român a avut loc loc încă un eveniment dedicat aceluiaşi moment, e vorba despre o carte intitulată "Ce n-a ştiut Dante", scrisă de autorul slovac Alfred Wetzler, martor al tragediei de la Auschwitz, carte tradusă în limba română.