Un nou concept de colaborare între România şi Italia, "Sistema Italia"
Un nou concept de colaborare între România şi Italia, "Sistema Italia" a fost anunţat marți de ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Marco Giungi.
Articol de Cătălin Radu, 10 Octombrie 2017, 21:04
Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Camera de Comerţ Italiană pentru România, Confindustria România şi Institutul Italian de Cultură, a organizat marți evenimentul “Sistema Italia.
Modelul italian în România: o prezenţă istorică ce renaşte”, la care a participat un număr mare de reprezentanţi din partea firmelor italieneşti prezente în România şi din partea presei române.
În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul de activitate în România pentru următorii ani a instituţiilor care fac parte din “Sistema Italia”, atât la nivel economic cât şi cultural şi social.
Cu această ocazie, Ambasadorul Giungi a reamintit că: “Suntem o prezenţă istorică, puternică, dovada unei moşteniri profunde şi a legăturilor actuale şi concrete. Cifrele vorbesc de la sine: peste 20.000 de firme italieneşti în Romănia, 1.300.000 români în Italia. Reunirea într-un “sistem” înseamnă să fructifici aceste cifre în cel mai eficient mod posibil. Avem resursele de organizare pentru a realiza acest lucru, printr-o comparaţie mai atentă cu partea română şi prin misiunile efectuate pe teritoriu pentru a identifica şi a exploata în mod concret sinergiile unei prezenţe capilare care constituie deja o masă critică.”
Marco Giungi: Sectoarele industrial, comercial şi cultural ale ţării noastre au în România organisme asociate de reprezentare a intereselor italiene, de asistenţă şi de promovare. Reunite reprezintă "Sistema Italia" în România, un sistem care este capabil să se mişte unitar şi să acorde asistenţă, coordonare, consultanţă, precum şi să se raporteze la toate nivelurile şi să aibă legături cu interlocutorii români, de fiecare dată deschişi şi atenţi către un adevărat partener şi un adevărat prieten care este Italia.
Italia este unul din cei importanţi investitori din România cu peste 20 de mii de firme şi că între cele două ţări există o colaborare şi în plan cultural, mai ales între universităţi şi centrele culturale.