UE va oferi R. Moldova 60 de milioane de euro pentru echipamente anti-dronă
UE va oferi Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru echipamente care să prevină căderea dronelor rusești pe teritoriul țării.

Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 25 Aprilie 2025, 07:48
La Chișinău, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că Uniunea Europeană face Republica Moldova mai puternică și o susține pentru a se proteja contra amenințărilor externe.
Președinta Maia Sandu a subliniat că Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să devină mai puternică, inclusiv ca stat, societate și democrație, dar și pentru a face față amenințărilor externe. Ea a anunțat că în curând, cu sprijin european, Republica Moldova va beneficia de echipamente pentru a proteja cetățenii de dronele rusești care încalcă spațiul aerian al țării.
Maia Sandu: Proiectele noastre comune cu Uniunea Europeană fac viața oamenilor mai bună și ne ajută să păstrăm pacea și siguranța. Cu sprijinul Uniunii Europene suntem mai bine pregătiți să facem față amenințărilor care vin din afara țării. În curând Moldova va beneficia cu sprijin Uniunii Europene de echipamente care vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești care încalcă spațiul nostru aerian și chiar cad pe teritoriul țării, punând în pericol viețile oamenilor, locuințele și infrastructura noastră. Suntem o țară pașnică, nu ne dorim război, dar avem datoria să ne apărăm pacea, să ne apărăm cetățenii.
Uniunea Europeană continuă să sprijine consolidarea securității Republicii Moldova și va oferi în acest sens 60 de milioane de euro în susținerea efortului de creștere a rezilienței în fața amenințărilor străine, a anunțat, la rândul său Kaja Kallas.
Șefa diplomației europene s-a referit și la riscurile de interferență străină în alegerile parlamentare din acest an.
Kaja Kallas: Am agreat un pachet suplimentar de asistență în valoare de 60 de milioane într-un efort mai vast de consolidare a rezilienței Republicii Moldova de a face față amenințărilor străine. Acesta este destinat totodată consolidării capabilităților de apărare antiaeriană în vederea creșterii capacității Republicii Moldova de a preveni ca dronele rusești să cadă pe teritoriul său. În total volumul asistenței prin Instrumentul European pentru Pace asistența Uniunii Europene se ridică la aproape 200 de milioane de euro. Scopul este ca Moldova să devină mai puternică și mai sigură pentru cetățenii săi. În al doilea rând la cererea autorităților, UE va detașa o echipă de răspuns rapid la amenințări hibride în Republica Moldova pentru a consolida instituțiile statului și a vă susține în efortul de a asigura un proces electoral funcțional și de a preveni răspândirea dezinformării online.
Kaja Kallas s-a referit în discursul său și la progresul făcut de Republica Moldova în implementarea reformelor în vederea integrării în Uniunea Europeană subliniind că UE va continuă să suspină țara până la aderarea acesteia.
De asemenea, Kaja Kallas a avut întrevederi cu premierul Dorin Recean și cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi, subiectele abordate vizând Planul de creștere economică pentru Republica Moldova susținut de Uniunea Europeană și parcursul european al țării.
Șefa diplomației europene, aflată în prima sa vizită la Chișinău în această calitate, a participat și la un eveniment de prezentare a echipamentelor donate de către Uniunea Europeană forțelor armate ale Republicii Moldova și Poliției Naționale.