Un bucătar-șef din SUA a gătit într-o cantină socială din București
A fost la restaurante, a gustat mici, care i s-au părut delicioși, la fel ca ardeii grași umpluți cu varză murată. Cel mai impresionată a fost de Piața Obor.
25 Mai 2015, 14:08
Săptămâna trecută un bucătar-șef din Statele Unite a gătit într-o cantină socială din București.
E vorba de Cathy Whims, care deține trei restaurante în orașul Portland din Oregon și a fost nominalizată mai mulți ani drept cel mai bun bucătar din nord-vestul Americii.
Cathy Whims a studiat limba latină în facultate, apoi s-a îndrăgostit de Italia. Așa a început să adore și mâncarea din această țară, în special pastele, motiv pentru care a și deschis primul restaurant cu specific italian.
E prima dată în vizită în România. A fost la restaurante, a gustat mici, care i s-au părut delicioși, la fel ca ardeii grași umpluți cu varză murată. Cel mai impresionată a fost de Piața Obor.
„Mi-a plăcut piața și faptul că bucătăria românească folosește mult legumele. Pare o mâncare foarte sănătoasă și variată.”
Foto: Ani Sandu
La Cantina Socială Marathon din sectorul 3, Cathy a preparat o salată de varză cu ardei gras și ceapă, după o rețetă din sudul Statelor Unite, pe care a învățat-o de la mama, și o tocăniță de vită, cu roșii și ceapă (cu specific italian).
A folosit 18 kilograme de carne de vită, 36 de kilograme de ceapă roșie și 30 de conserve de roșii decojite. Trei ore a durat să prepare tocănița, alături de cei trei bucătari de la cantină.
Printre ei, Rodica Mindu, care lucrează de patru ani la Marathon, adică încă de la deschidere.
„Lucrările sunt aceleași, numai că nu se consumă ingredientele pe care le punem noi. Se pune mai multă ceapă, mai mult ulei. S-au consumat cam 10 litri de ulei de măsline.”
La ora prânzului, zeci de persoane s-au strâns la ușa cantinei și-au așteptat să le vină rândul să intre. Sofia Piper spune că mânăncă în fiecare zi la cantină, după ce a avut restanțe la întreținere și a rămas fără locuință. La fel și Radu Gheorghe, căruia i-a murit soția în 1994 și pentru care masa la cantină înseamnă mult, în condițiile în care nu știe să gătească.
Vincențiu Bercescu, unul dintre fondatorii Asociației de Asistență Socială Marathon spune că la cantină mănâncă, în medie, 250 de persoane pe zi.
„Ideea e că, dacă Dumnezeu îți dă, trebuie să dai și tu mai departe. Și dacă toată lumea ar face lucrul ăsta, cred că nu am mai avea oameni care nu au ce mânca în țara românească. ”
Marjorie Stern, atașat cultural la Ambasada Statelor Unite în București, spune că prin astfel de evenimente, românii pot descoperi America dincolo de imaginile din filme.
„Când oamenii se întreabă ce mâncare e caracteristică Americii, le vine tot timpul în minte hamburgerul. Dar pentru că suntem o națiune formată din imigranți, rețetele noastre sunt inspirate din specificul italian sau francez, din orientul mijlociu sau asia. E foarte important și să arătăm că putem să dăm ceva înapoi societății, un lucru care cred că devine tot mai răspândit și în România.”
Când a gătit în București, Cathy Whims a descoperit că, știind italiană, a înțeles o parte din cuvintele pe care le-a auzit în bucătăria cantinei, cum ar fi „salvie”, „carne”, „sare”. Prin urmare, mai era doar un lucru pe care era păcat să nu-l știe înainte de masă, așa că m-am oferit să o ajut. Am învățat-o să spună „Poftă bună!”.