UE cere implicarea statelor în creşterea eficienţei energetice
Recomandările comunitare vizează domenii diverse ale consumului eficient de energie, de la utilizarea electrocasnicelor cu consum redus, până la investiţii în tehnologie.
Articol de Ciprian Sasu, 04 Decembrie 2012, 15:26
Parlamentul şi Comisia Europeană recomandă din nou statelor membre să se implice în creşterea eficienţei energetice.
O directivă în acest sens intră în vigoare marţi, atât în contextul crizei economice - care impune reducerea dependenţei faţă de importuri şi utilizarea responsabilă a resurselor, dar şi ca urmare a nevoii de a limita schimbările climatice.
Trecerea la o economie mai eficientă din punct de vedere energetic ar trebui, de asemenea, să influenţeze pozitiv folosirea inovaţiilor tehnologice şi să îmbunătăţească în Uniune competitivitatea industriei cu efecte în creşterea economică şi crearea de locuri de muncă de calitate, arată textul directivei, care va sta, spun autorităţile române, şi la baza viitorului Plan Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, ce va intra în vigoare la anul.
Anveloparea clădirilor, prioritate în România
Recomandările comunitare vizează domenii diverse ale consumului eficient de energie, de la utilizarea electrocasnicelor cu consum redus, până la investiţii în tehnologie performantă, însă un accent deosebit se pune pe reducerea consumului în locuinţe şi alte imobile, după cum subliniază vicepreşedintele Autorităţii pentru Reglementare în Energie, Emil Calotă.
"Directiva europeană chiar conţine ca element prioritar clădirile de locuit în general. Clădirile de locuit şi clădirile publice reprezintă ca potenţial de eficienţă 40% din ţinta totală pe care şi-o propune directiva.
"În România anveloparea clădirilor, deci termoizolarea lor şi auditarea energetică au contituit priorităţi.
"Sunt bune până acum acţiunile pe care le-am promovat începând cu anul 2007, dar dincolo de anveloparea blocului rămân încă probleme de critice ale sistemelor de încălzire-răcire ale locuinţei, sistemele de iluminat.
"Din nefericire în România cele mai mare pierderi, apropo de eficienţă energetică, se înregistrează o dată în zona de producţie transport şi utilizare a energiei termice destinată locuinţelor colective, blocurilor, şi cealaltă zonă de mari pierderi este exact statutul şi modul în care utilizăm locuinţa colectivă ", a declarat Emil Calotă.
Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, atrage atenţia că un consum eficient aduce costuri reduse şi face apel la educarea populaţiei în acest sens.
De miercuri începe la Bucureşti seria dezbaterilor publice cu privire la dezvoltarea strategiei României pentru eficienţă energetică în următorii 3 ani.