Tulburarea liniștii publice: Amendă sau închisoare?
Comisia Juridică a Senatului a amânat pentru săptămâna viitoare adoptarea unui raport la proiectul iniţiat de premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de interne, Lucian Bode, prin care se măreşte pedeapsa pentru ultraj şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.
04 Aprilie 2023, 16:51
Conform documentului menit să modifice Codul Penal, cele două infracţiuni ar urma să fie pedepsite exclusiv cu închisoarea, fiind eliminată amenda. Senatorul USR Simona Spătaru a amintit că societatea civilă a criticat propunerea, considerând că aceasta îngrădeşte libertatea de întrunire.
Simona Spătaru: Este un proiect care încalcă drepturile și libertățile fundamentale prevăzute în Constituția României, articolul 30, articolul 39. Este evident că societatea civilă refuză și se opune unui astfel de proiect, un proiect care nu este deloc specific unui stat democratic.
La rândul său, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, liberalul Cristian Ţăgârlaş, a precizat că între timp, chiar iniţiatorii proiectului au depus un amendament care ar lăsa neschimbate actualele pedepse din Codul Penal, respectiv amendă sau închisoare de la trei luni la doi ani pentru ultraj şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.
Cristian Ţăgârlaş: În varianta inițială s-a mărit pedeapsa de la 1 la 5 ani și prin aliniatul 2 au fost introduse niște agravante care aveau ca și normă sancționatorie de la 2 la 7 ani. Prin amendamente se revine la varianta aliniatului 1, de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Comisia Juridică a Senatului are programată pentru săptămâna viitoare şi o discuţie cu reprezentanţii societăţii civile pe marginea pedepselor care le pot fi aplicate celor care participă la manifestaţii neautorizate.