Trei din patru apeluri la 112 "sunt false"
Subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, spune că fiecare apel fals sau nejustificat la 112 poate avea un impact negativ asupra unei operaţiuni de salvare.
Articol de Marilena Frâncu, 30 Septembrie 2011, 15:15
Asociaţia React, în parteneriat cu o companie de telefonie mobilă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Urgenţe 112 şi ministerul sănătăţii au lansat campania de informare şi educare a publicului privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi folosirea corectă a numărului unic de urgenţe 112, sub genericul “O viaţă poate depinde de tine!”.
În contextul în care trei din patru apeluri la 112 sunt false urgenţe, subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a subliniat necesitatea acestui demers.
“Fiecare apel fals, nejustificat, poate să aibă un efect negativ asupra unei alte operaţiuni de salvare. Cei care sună la 112 trebuie să înţeleagă că sunt cei care fac primul gest de salvare”, a declarat Raed Arafat.
Aproape 8.500 de persoane, victime ale unui accident rutier, au putut fi salvate în 2010 în urma unui apel la serviciul de urgenţă 112.
La serviciul de urgenţă 112 se înregistreaza peste 2.000 apeluri pe oră iar 60% din totalul apelurilor reale solicită intervenţia echipajelor medicale.
Cum poate salva viaţa unui om serviciul de urgenţă 112? Samuel îşi aminteşte experienţa sa din 2008, când era la un pas să-şi piardă viaţa în timpul unei curse cu snowboard-ul în Munţii Făgăraş.
“Vremea nu era favorabilă… vânt puternic, zăpadă, însă noi ne-am aventurat. Când am ajuns pe acea pantă, s-a declanşat o avalanşă… zăpada a venit şi m-a acoperit… Am încercat să sap să ies afară, nu am reuşit… Am sunat la 112, operatoarea mi-a făcut imediat legătura direct cu Salvamontul din zonă şi grupul de salvamontişti a pornit în căutarea mea. A durat cam 4 ore până au venit şi m-au găsit în zăpadă”, a spus Samuel.
Realitate alarmantă potrivit statisticilor
Preşedinta Asociaţiei React, Anca Ştefan, a explicat că ideea campaniei a pornit de la o realitate alarmantă reflectată în statistici.
“În prezent, 73% din apelurile înregistrate la 112 sunt glume sau false urgenţe. Extremele sunt date de judeţul Covasna, unde peste 86% din apeluri sunt false urgenţe; la cealaltă extremă, cei mai bine intenţionaţi sunt bucureştenii care au sunat abuziv doar într-un procent de 55%”, a spus Anca Ştefan.
Campania pentru promovarea măsurilor de prim ajutor “O viaţă poate depinde de tine!” este susţinută prin filme demonstrative, care prezintă principalele manevre de prim ajutor, demonstrate de medici specialişti din cadrul SMURD, disponibile pe site-ul campaniei www.salvez.ro.
Campania îşi propune să promoveze importanţa accesului rapid la servicii medicale de urgenţă prin apelarea numărului 112.
Totodată, în cadrul proiectului vor fi oferite cursuri gratuite de prim prim ajutor pentru elevi şi studenţi, în şase oraşe din ţară, dar şi pentru publicul interesat.