Tratamentul persoanelor seropozitive "este în pericol"
Reprezentanţii pacienţilor spun că persoanele seropozitive sunt afectate de lipsa fondurilor din sănătate. În Iaşi, peste 50% dintre bolnavi au rămas fără tratament.
Articol de Adriana Turea, 25 Noiembrie 2010, 19:03
Lipsa banilor din sistemul de sănătate afectează persoanele seropozitive.
Din mai multe judeţe sunt raportate cazuri de întrerupere a tratamentului specific, ceea ce înseamnă, în cel mai bun caz, că toate eforturile anterioare au fost zadarnice.
Directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor afectate HIV - SIDA, Iulian Petre, spune că mai multe spitale nu mai au cu ce să cumpere medicaţia necesară.
Potrivit acestuia, aceşti bolnavi nu au mai fost într-o situaţie atât de gravă de foarte mult timp.
"Bucureştiul, în acest moment, mai are tratament, dar nu-i ajunge pentru a termina cu bine acest an. În ţară situaţia este diferită; sunt mai multe judeţe care au întrerupt tratamentul. Avem date certe de la Iaşi, Suceava, Vrancea, Sălaj. De exemplu, la Iaşi situaţia este destul de gravă: sunt peste 50% din pacienţi fără tratament."
"Cam de două săptămâni au început să le lipsească unele medicamente, iar în HIV - SIDA din schema de trei-patru medicamente, dacă nu ai un medicament, este indicat să întrerupi în totalitate tratamentul. Schema incompletă nu este valabilă şi poate face mai mult rău", a declarat Iulian Petre.
Întrebat ce se întâmplă dacă tratamentul este întrerupt, acesta a afirma: "Dacă întrerupi tratamentul, creşte riscul dezvoltării rezistenţei la tratament. Virusul îşi face de cap, se multiplică şi, practic, organismul riscă să ajungă în eşec terapeutic. dacă nu au tratament, pierd şansa unor ani din viaţă."
Preşedintele Centrului Regional Iaşi, Carmen Dorobăţ, menţionează că spitalul nu mai are bani să cumpere tratamentul pentru HIV - SIDA.
"Pentru prima dată în acest an, stocurile de medicamente pentru pacienţii HIV se termină de la o zi la alta. Nu mai putem recurge la sponsorizări, cum am făcut altă dată. Acum nu mai au nici ei. Este necesară finanţare cât mai urgentă pentru a putea achiziţiona medicamentele. Am făcut demersul la Casa Judeţeană şi la Casa Naţională, aşteptăm din partea dumnealor răspunsul cât mai favorabil posibil", a declarat Carmen Dorobăţ.
Streinu-Cercel dă asigurări că se vor găsi bani pentru tratament
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, este de părere că se vor găsi fonduri pentru următoarele două luni.
"Într-adevăr, în momentul de faţă, o serie de centre regionale au dificultăţi în a accesa banii care ar trebui să vină de la Casele Judeţene. După cunoştinţele mele, la nivelul CNAS este luată în discuţie această problematică, în aşa fel încât să primească o serie de fonduri pentru luna decembrie, pentru că pentru luna noiembrie lucrurile, în momentul de faţă, sunt clare. Şi dacă informaţiile mele sunt corecte, atunci fondurile vor fi asigurate inclusiv pentru luna ianuarie", a dat asigurări oficialul.
Potrivit acestuia, o soluţie ar fi ca preţul medicamentelor folosite în programele naţionale să fie unic, adăugând că nu se poate ca un medicament să aibă un preţ într-un judeţ din ţară, şi alt preţ în Bucureşti.