Tratamente pentru pacienţii români, "şi în alte state UE"
Prevederile directivei europene privind tratamentul în străinătate se vor regăsi în curând şi în legislaţia românească, a declarat la Bruxelles ministrul Eugen Nicolăescu.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 10 Decembrie 2013, 19:01
Pacienţii români se vor putea trata, în curând, şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, în afara României.
Directiva europeană privind drepturile transfrontaliere ale pacienţilor va fi transpusă în curând în legislaţia naţională.
Mai puţin de jumătate din ţările membre au făcut acest lucru până acum, şi doar câteva au transpus integral prevederile documentului european.
Peste cel mult o săptămână, prevederile directivei europene în domeniu se vor regăsi şi în legislaţia românească, a declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul Eugen Nicolăescu, la reuniunea miniştrilor europeni ai sănătăţii.
"Am fost informaţi de comisarul european Borg că şase state au notificat o transpunere completă, şapte state au notificat o transpunere parţială. România este în faza în care, în următoarele două şedinţe de guvern, va adopta o ordonanţă de urgenţă privind transpunerea integrală a directivei europene.
"Deci se referă la toate serviciile pe care nu le poate asigura România şi atunci, cetăţeanul este îndreptăţit să se poată duce într-o altă ţară stat membru şi, evident, în condiţiile pe care directiva le prevede. Ştiţi foarte bine, sistemul de decontare şi aşa mai departe", spune Eugen Nicolăescu.
Miniştrii europeni ai sănătăţii au discutat şi despre sistemele de sănătate moderne şi sustenabile.
Eugen Nicolăescu le-a spus omologilor săi că cel din România va intra, anul viitor, într-un proces extrem de amplu de reformă, în care se va încerca transferarea unei părţi semnificative din finanţare de la spitale la tratamentul ambulatoriu, considerat mai ieftin şi mai eficient în foarte multe cazuri.