Tratament inovator pentru cancerul hepatic, la Spitalul Judeţean Galaţi
La Spitalul Judeţean Galaţi, pacienţii care suferă de cancer hepatic pot beneficia de acum de un tratament inovator, neinvaziv.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 20 Februarie 2018, 18:15
La Spitalul Judeţean Galaţi, pacienţii care suferă de cancer hepatic pot beneficia de acum de un tratament inovator, neinvaziv.
Noua procedură se foloseşte cu succes în străinătate, iar la noi în ţară se mai realizează doar la Bucureşti şi la Iaşi.
Tratamentul este acum accesibil gălăţenilor printr-un proiect cu fonduri europene.
Dr. Aurelia Romilă, director medical al Spitalului "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi: La spitalul nostru se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Precizăm cu această ocazie că doar la Bucureşti şi la Iaşi se fac aceste proceduri, şi noi avem ocazia să-i ajutăm pe pacienţii din zona Galaţi şi din zonele limitrofe.
Reporter: În afară de acest câştig, tratamentul are şi alte avantaje, prezentate de dr. Radu Dumitru, de la Spitalul Clinic Fundeni, coordonator al programului implementat la Galaţi.
Radu Dumitru: De exemplu, carcinomul hepatocelular - în evoluţia lui naturală, fără tratament, după doi ani supravieţuirea e undeva la 20%. Cu chemoembolizarea cu microparticule, ajungem undeva la 50%-60% după doi ani. Este un timp minim de internare, comparativ cu chirurgia clasică. Abordul este endovascular, cu o incizie minimă - vorbim de 2-3 mm.
Reporter: Acest tip de tratament este oferit gratuit la Galaţi, în cadrul proiectului european - o şansă, având în vedere că o singură şedinţă costă circa 2.500 de euro, iar pacientul are nevoie de mai multe şedinţe, costuri care nu sunt decontate integral de stat.
În cadrul proiectului vor putea primi un astfel de tratament minim 50 de pacienţi, pentru înscriere aceştia trebuind să se interneze iniţial la Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean din Galaţi.