Traficul de persoane, "un flagel al societăţilor moderne"
Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, soluţia nu poate fi găsită decât prin concentrarea eforturilor asupra intereselor victimei.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Octombrie 2015, 06:10
Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, la un seminar privind traficul de persoane, că vorbim în acest caz despre un flagel al societăţilor moderne care poate fi combătut cu ajutorul organizaţiilor neguvernamentale.
Potrivit ambasadorului Klemm, soluţia nu poate fi găsită decât prin concentrarea eforturilor asupra intereselor victimei.
Hans Klemm a explicat că atât România, cât şi Statele Unite sunt ţări de origine, tranzit şi destinaţie pentru victimele traficului de persoane.
"Uneori cu forţa, alteori prin promisiuni mincinoase, persoane sunt luate şi duse în alte ţări, departe de locurile natale. Acolo sunt forţate să lucreze pe piaţa neagră sau să presteze servicii sexuale. În multe cazuri, sunt practic ţinute prizoniere de către traficanţi, care le controlează viaţa şi soarta. Pentru a le ajuta pe victime, din care trei sferturi sunt femei şi peste o treime copii, guvernele trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pe trei fronturi: trebuie să prevină traficul de persoane, trebuie să-i urmărească în justiţie pe traficanţi şi trebuie să protejeze victimele după ce infracţiunea a avut loc", a spus ambasadorul SUA.
Hans Klemm a precizat că în Statele Unite autorităţile au înţeles de ce fel de protecţie au nevoie victimele după ce sunt eliberate.
"Au nevoie de hrană şi adăpost, au nevoie de servicii medicale şi psihologice, au nevoie de servicii de traducere, de asistenţă juridică şi pentru imigrare, au nevoie de pregătire şi locuri de muncă", a spus Hans Klemm.
Ambasadorul american a explicat că instituţiile din ţara sa au înţeles că nu pot aborda singure toate aceste chestiuni şi de aceea finanţează ong-uri care pot ajuta victimele traficului de persoane.
El recomandă României şi oricărei alte ţări care luptă împotriva flagelului reprezentat de traficul de persoane să aibă o abordare centrată pe victimă în toate etapele: identificarea victimei, oferirea de asistenţă, recuperare şi participarea în procesul penal.