Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali
În cazul unor asemenea situații, cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze frauda apelând numărul unic de urgență 112.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 23 Ianuarie 2025, 15:17
Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali, care folosesc o nouă metodă de înşelătorie, numită spoofing.
Aceasta implică falsificarea identităţii apelantului - pentru a părea că provine de la surse de încredere: prieteni, bănci sau autorităţi.
Deși în Vâlcea puține persoane au căzut în plasa infractorilor, oamenii legii recomandă multă vigilență în momentul în care primesc mesaje prin intermediul cărora li se solicită sume de bani sau li se aduce la cunoștință că li s-ar fi blocat anumite conturi, mai ales având în vedere modul de operare, explică Bianca Enăchescu, șeful Biroului de prevenire și analiza criminalității din cadrul IPJ Vâlcea.
"Vin în mesageria Whatsapp sau în alte sisteme de mesagerie pe care le folosesc diferitele rețele de socializare. De obicei, infractorii reușesc să intre în contul acestor persoane, să își descarce agenda telefonică sau agenda cu prietenii și să îi personalizeze pe aceștia, practic. Da, să adreseze aceste cerințe ca și cum ar veni din partea lor", a spus Bianca Enăchescu.
În asemenea condiții, oamenii legii au o serie de recomandări.
"Verificați identitatea persoanei care vă solicită bani. Sunați persoana respectivă la un număr cunoscut. Întrebați persoana dacă, într-adevăr, solicitarea ei este reală. Nu vă grăbiți să transferați bani până nu luați acest contact cu acea persoană. Oricât de urgent ar părea mesajul, luați-vă timp să verificați informaţiile. Şi recomandăm să nu se ofere informații personale sau bancare prin mijloacele de mesagerie, ci în mod direct", a mai explicat Bianca Enăchescu.
În cazul unor asemenea situații, cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze frauda apelând numărul unic de urgență 112.