Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD au murit
Toate cele 4 victime ale accidentului de elicopter de ieri de la Mamaia au fost găsite, după ore întregi de căutări. Niciuna nu mai este în viaţă.
Articol de Radiojurnal, 16 Decembrie 2014, 06:55
Cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit ieri în Lacul Siutghiol, din staţiunea Mamaia, au murit.
Echipele de intervenţie au scos din apă în această dimineaţă şi ultima victimă.
O anchetă pentru stabilirea cauzelor accidentului a fost deja începută, iar între timp, toate elicopterele SMURD vor sta la sol, transmite corespondentul RRA Monica Constantinescu.
Toate cele patru persoane, doi medici şi doi piloţi, nu au supravieţuit accidentului, care a fost văzut de pe mal de un martor ocular.
Martor: L-am văzut în ultimele alea secunde şi s-a prăbuşit şi am văzut fum, puţin foc şi bineînţeles că la contact cu apa s-a stins. Am văzut exact în ultimele două-trei secunde, am auzit că ţipa după ajutor, am spus: "Ai răbdare, că venim în câteva minute la tine cu o barcă, cu ceva", pe urmă nu s-a mai auzit nimic, cred că nu mai e nimeni în viaţă".
Căutarea celor patru ocupanţi ai elicopterului SMURD prăbuşit în lac a durat până în zori, când ultima victimă a fost adusă la mal.
La locul accidentului a ajuns aseară şi secretarul de stat Raed Arafat, care în urma tragediei, a decis ca până la încheierea anchetei, niciun elicopter SMURD să nu se mai ridice de la sol.
"Dacă este nevoie foarte mare, se poate utiliza alt tip de elicopter, dar la momentul actual, elicopterele bazelor aeriene SMURD vor fi la sol până la un alt moment", a declarat Raed Arafat.
Ancheta accidentului de la Lacul Siutghiol va fi continuată de procurorii Parchetului Militar, care vor stabili cauzele care au dus la producerea tragediei.
Accidente de elicopter
Accidentul aviatic de ieri are loc la mai puţin de o lună după ce un alt elicopter cu zece militari la bord s-a prăbuşit în nordul judeţului Sibiu şi la aproape un an de la acidentul din Munţii Apuseni, spune redactorul RRA Mira Gomboș.
Primul care a deschis seria neagră a accidentelor cu aparate de zbor produse anul acesta în România este cel din 20 ianuarie din Munţii Apuseni, în care au murit cunoscutul pilot Adrian Iovan şi studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul şi patru medici au fost răniţi.
Avionul de mici dimensiuni care efectua un zbor umanitar s-a prăbuşit în condiţii de ceaţă.
Deşi după impact toţi membrii echipajului erau în viaţă, orele bune în care i-au aşteptat, răniţi şi în frig, pe salvatori le-au fost fatale pilotului şi tinerei de 23 de ani.
Motivele pentru care localizarea lor s-a făcut atât de greu nu au fost încă elucidate.
După zece luni, o altă tragedie se produce în apropiere de Sibiu. Opt militari mor după ce elicopterul în care se aflau ia foc în aer şi se prăbuşeşte într-o zonă împădurită.
Cei doi supravieţuitori au însă mai mult noroc, pentru că sunt găsiţi imediat de doi ciobani care îi ajută să comunice la 112 date despre locul în care se află.
Din nefericire, deşi a ajuns la timp la spital, unul dintre supravieţuitori a decedat ulterior, crescând la nouă numărul victimelor accidentului.
Dacă în aceste două situaţii condiţiile meteo nefavorabile au contribuit la producerea unor tragedii, până în acest moment nu se poate afirma acelaşi lucru şi despre elicopterul SMURD căzut în apele lacului Siutghiol.