Tinerii români, absolvenți în străinătate la universităţi de top, ar putea beneficia de sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unor firme în România
Tinerii români cu vârste până în 35 de ani care au absolvit în străinătate universităţi de top ar putea beneficia de sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unor firme în România.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Iunie 2024, 20:18
Tinerii români cu vârste până în 35 de ani care au absolvit în străinătate universităţi de top ar putea beneficia de sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unor firme în România, dar şi de stimulente pentru a urma o carieră didactică în ţară.
Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor propune acordarea unor împrumuturi nerambursabile şi a unor burse tinerilor absolvenţi, pentru ca aceştia să îşi valorifice cunoştinţele dobândite astfel încât să contribuie la dezvoltarea ţării.
Reporter: Amalia Bojescu -” "Investim în studenţii români din diaspora. Studii în vest" este programul de finanţare prin care vor fi acordate anual 2.024 de granturi, fiecare în valoare de 500.000 lei. Suma poate fi folosită pentru finanţarea unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea activităţilor acesteia în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile universitare.
De asemenea, vor fi acordate ajutoare în valoare de 10.000 lei lunar pentru acomodarea şi integrarea în oricare dintre parcurile de afaceri industriale, inovative şi tehnologice. Programul mai prevede şi sprijin pentru încadrarea tinerilor absolvenţi din străinătate în unităţile de învăţământ din România, prin acordarea a 2.024 de burse de repatriere, în valoare de 15.000 lei lunar, pentru o perioadă de cinci ani.
Impactul bugetar brut anual este estimat la 323 de milioane de euro, iar sumele necesare vor fi asigurate cu prioritate din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat. Potrivit iniţiatorilor, parlamentari PNL, anual peste 4.000 de studenţi români decid să urmeze cursurile unei universităţi din străinătate. Mulţi dintre ei nu se mai întorc în ţară, situaţie care se reflectă în mod negativ asupra tendinţelor demografice ale României.”/editor Florin Lepadatu/