Tichetele de masă ar putea fi impozitate
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, introduce printre altele, impozitarea tichetelor de masă, a celor de vacanţă, şi a tichetelor cadou.
21 Iunie 2010, 14:34
Mai multe şi mai mari pare să fie tendinţa de vară a impozitării, aşa cum reiese din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.
Documentul care ar putea să intre în vigoare, în mai puţin de două săptămâni, introduce printre altele, impozitarea tuturor tichetelor de masă, pentru creşă, a celor de vacanţă, şi a tichetelor cadou. Potrivit analiştilor economici modificările menite să suplimenteze veniturile bugetare ar putea duce la scăderea tendinţei de economisire a populaţiei.
Impozitarea tichetelor nu face decât să anuleze rostul lor, consideră comentatorii consultaţi de Radio România. Implicit s-ar ajunge la dispariţia acestei forme de recompensare a angajaţilor. În privinţa a ceea ce se va întâmpla, Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicată, crede că tichetele ar putea să fie încorporate în salariu, sub formă de bani.
Dispariţia tichetelor ar putea duce chiar şi la scăderea salariilor, consideră Liviu Voinea. În opinia altui analist, Dan Suciu, editor la "The Money Channel", măsura poate fi privită şi dintr-un unghi pozitiv. Într-un răspuns la o solicitare făcută de Radio România, Elena Papp, director general al unei companii care emite tichete, a precizat că, în ciuda unei posibile impozitări, avantajul tichetelor de masă nu s-ar schimba cu nimic, deoarece sunt în continuare scutite de taxele patronale.
O altă decizie inclusă în proiectul de OU este impozitarea veniturilor din dobânzile obţinute din conturile bancare. Specialiştii cred că astfel populaţia nu ar mai fi încurajată să economisească şi se încurajează consumul. Analistul Dan Suciu apreciază că acest lucru nu e neapărat bun, în contextul în care suma depozitelor bancare din România era mică. În plus mai există un pericol.
"Marii depozanţi şi cei care au mari rezerve, aceea chiar pot să plece din ţară, pentru că plecau oricum, dacă scădea dobânda. Dacă scade în urma impozitării, e doar o grăbire a ritmului de ieşire din ţară” a declarat Dan Suciu.
Dan Suciu subliniază şi că mărirea substanţială a impozitelor pentru persoanele care deţin mai multe case nu-i afectează numai pe cei înstăriţi. Vizaţi pot fi şi cei care au două apartamente, într-un cartier mărginaş. Totuşi, Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicată, vede cu ochi buni ideea.
"Proprietăţile sunt puţin impozitate, în România. Cred că este o măsură normală, supraimpozitarea mai multor proprietăţi şi ar trebui să fie şi valoarea unitară a impozitului, mai mare, oricum. Aici cred că suntem - practic - noi penalizăm, suntem o economie, în momentul acesta, care penalizează munca. Avem impozite foarte mari pe muncă, dar favorizează acumularea de avere, pe alte căi. Pentru că avem impozite foarte mici pe avere" a declarat Liviu Voinea.
Liviu Voinea consideră că intrarea în vigoare a acestor impozite va afecta marea majoritate a românilor. Cei mai loviţi vor fi însă bugetarii, afectaţi deja de reduceri salariale, spune Liviu Voinea.